Comemorarea revoluționarilor caransebeșeni la 31 de ani de la Revoluția din 1989

21 December 2020 Off By Herea Darius
Comemorarea revoluționarilor caransebeșeni la 31 de ani de la Revoluția din 1989

În amintirea celor ce și-au jertfit viețile pe altarul Patriei, a fost săvârșită o slujbă de pomenire, oficiată de părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, alături de părintele protopop Florin Ciucur.  De asemenea, au fost transmise cuvântări de comemorare a evenimentelor, dar și mesaje de încurajare pentru familiile revoluționarilor caransebeșeni.  La final, la Monumentul închinat eroilor caransebeșeni ai Revoluției din 1989, au fost depuse coroane de flori de către autorităţi şi organizaţiile prezente.

„Chiar dacă ne aflăm într-un an special, cu restricții, nu am putut să trecem cu vederea comemorarea eroilor Revoluției române din Caransebeș, întrucât și în municipiul Caransebeș și-au dat viața oameni. Oricât de grea ar fi această perioadă, nu ne putem pierde memoria, căci memoria aduce cu ea și recunoștința. Cutezăm să le mulțumim, dar și să le cerem iertare părinților noștri care au murit în 1989 că poate nu am reușit să le împlinim așteptările și speranțele. În fiecare an, le vom face slujbe de pomenire și vom înălța rugăciuni pentru sufletele lor în semn că nu îi vom uita niciodată și că le vom fi veșnic recunoscători. Dumnezeu să îi ierte pe eroii Revoluției române din 1989!”, a precizat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Printre cei prezenți la eveniment, s-a numărat și Dan Avram, președintele Asociației luptătorilor caransebeșeni de la Revoluția din decembrie 1989, care, în discursul său, a amintit de faptul că Monumentul închinat eroilor Revoluției de la 1989 marchează un loc încărcat de istorie, un loc al jertfei caransebeșenilor, în fața Casei Armatei și a fostei Miliții,  unde s-a jertfit jertfa de sânge pentru o viață mai bună în municipiul de pe Timiș și Sebeș, în încheiere îndemnând urmașii să nu lase cortina uitării să cadă peste această zi istorică a Revoluției de la 1989:

„Vă rugăm pe toți, copii, nepoți, să nu lăsați să cadă uitarea peste această zi deosebită și peste cei care au avut curajul de a fi în primele rânduri ale Revoluției la Caransebeș!”

În 21 decembrie 1989, cetățenii curajoși ai Caransebeșului s-au alăturat timișorenilor, care au ieșit în stradă și s-au exprimat liber împotriva comunismului și a tratamentului inuman de care au avut parte.

Cu prilejul acestei zile, a fost lansată și o carte la Galeria de Artă „Corneliu Baba” a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș. Este vorba despre volumul „Fum, Gloanțe, Libertate”, scrisă de Costel Balint.

Toate manifestările organizate cu prilejul acestei zile s-au desfășurat cu respectarea regulilor de distanțare fizică și de igienă.