Mulțumire pentru anul ce a trecut și binecuvântare pentru cel nou

1 January 2021 Off By Pavel Canea
Mulțumire pentru anul ce a trecut și binecuvântare pentru cel nou

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a săvârșit joi seara la Catedrala Episcopală din Caransebeș, slujba de mulțumire pentru anul ce a trecut, dar și de binecuvântare pentru cel nou, iar astăzi, în prima zi a anului 2021 a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare.

Întrucât în ziua de 1 ianuarie ne amintim de momentul când Fiul lui Dumnezeu, întrupat, a primit numele de Iisus, Sfântul Sinod în anul 2011, a rânduit să se citească Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos.

Alături de un sobor de preoți și diaconi Părintele Episcop Lucian a rostit Acatistul și a înălțat rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut, dar şi de cerere pentru noul an.   

Din cauza situaţiei sanitare care a dus la prelungirea stării de alertă, slujba nu a mai fost oficiată la miezul nopții, ci imediat după Vecernia unită cu Litia din 31 decembrie și Utrenia Praznicului.

În prima zi a Anului Nou civil, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului şi face pomenirea Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Preasfințitul Lucian s-a rugat la Sfânta Litughie alături de credincioși din municipiu, dar și de cei care din binecuvântate pricini nu au reușit să ajungă la sfânta biserică și au urmărit sfânta slujbă prin intermediul internetului, întrucât rugăciunea din 31 decembrie, cât și Sfânta Liturghie din 1 ianuarie au fost transmise live pe pagina de Facebook a Catedralei Episcopale.

„Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să binecuvinteze cununa anului care a început și să ne dăruiască tuturor să avem un an mai bun, plăcut Lui. Să trăim și noi frumos, duhovnicește, cu mai multă responsabilitate față de cele spirituale în primul rând, dar și față de cele materiale. Să avem verticalitate și demnitate atunci când este vorba de mărturisirea dreptei credințe. Așa cum a apărat Sfântul Vasile cel Mare biserica tot așa să apărăm și noi biserica dreptmăritoare și învățătura noastră de credință”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

De asemenea, ierarhul a mai afirmat și faptul că suntem îndemnați la Praznicul Tăierii-împrejur „să ne tăiem și noi împrejur la inimă, minte și suflet, să nu mai fim învârtoșați și «tari la cerbice» și să încercăm să dăm dovadă de înțelepciune, de smerenie, de râvnă, de evlavie și de credință, să fim mai iubitori față de cei din jurul nostru și cu toții să-L iubim la modul absolut, cu toată ființa noastră pe Dumnezeul care ne-a mântuit. Să tăiem toate păcatele și patimile din rădăcină și în locul lor să sădim cu multă credință și dragoste florile virtuților, astfel încât acest an să fie unul cu roade bogate, în primul rând pe plan spiritual, dar și pe plan material”.

Cu prilejul Anului Nou chiriarhul a urat, la finalul slujbei euharistice, tuturor credincioșilor, sănătate și un an roditor, iar celor care poartă numele Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, ani mulţi şi fericiţi, multă sănătate și binecuvântare, pace și bucurie.