Comuniune în rugăciune la hramul Așezământului monahal social „Țara Almăjului”

16 May 2021 Off By Herea Darius
Comuniune în rugăciune la hramul Așezământului monahal social „Țara Almăjului”

În Duminica a treia după Paști, cu prilejul sărbătoririi hramului principal, Așezământul monahal social „Țara Almăjului” Bozovici a îmbrăcat veșminte de sărbătoare. Cu această ocazie, din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, părintele vicar Constantin Timiș a oficiat, alături de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul credincioșilor almăjeni.

În Duminica a treia după Paști, când Biserica Ortodoxă sărbătorește femeile mironosițe care au vestit ucenicilor vestea cea bună a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, Așezământul monahal social „Țara Almăjului” Bozovici, cu prilejul sărbătoririi hramului principal, a fost cercetat duhovnicește, din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, de părintele Constantin Timiș, vicar eparhial, care a slujit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, alături de părintele administrator Petrică Zamela și părintele Iosif Frenț, protopopul de Băile Herculane.

„An de an, la Duminica Mironosițelor, pentru locuitorii Țării Almăjului, dar și pentru obștea mănăstirii din această zonă, este zi de sărbătoare, pentru că, în felul acesta, se prăznuiește hramul bisericii care este Învierea Domnului. Cu această ocazie, am slujit Sfânta Liturghie în biserica mănăstirii, o biserică generoasă, alături de părintele protopop Iosif  Frenț de la Protopopiatul Băile Herculane și de ceilalți părinți din apropierea mănăstirii. Părintele Petrică Zamela, pe lângă activitatea monahală, liturgică, s-a ostenit și a reușit să deschidă, de un an de zile, un cămin pentru vârstnici, pentru oameni nevoiași, pentru oameni care nu mai au pe nimeni și în felul acesta, într-un loc potrivit, se armonizează frumos lucrarea de rugăciune a bisericii și lucrarea socială, lucrare care vine în ajutorul oamenilor singuri și neajutorați, Biserica împlinindu-și astfel menirea”, a precizat părintele vicar Constantin Timiș.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele vicar le-a vorbit credincioșilor prezenți despre importanța misiunii în lumea de astăzi și despre curajul unei mărturii creștinești autentice, asemenea femeilor mironosițe, în lumea tot mai secularizată.

„Pe lângă cuvântul de învățătură din această Duminică a femeilor mironosițe, am dat citire și mesajului Părintelui Patriarh Daniel, mesaj care arată curajul femeii creștine, dar care are și rolul de a elogia lucrarea deosebită a femeii creștine în Biserica lui Hristos, fiind rostită și o urare pentru toate femeile care trudesc pentru slava lui Dumnezeu, fie în viața cotidiană, fie în viața monahală”, a precizat părintele vicar.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului. La Sfânta Liturghie, au participat un număr mare de credincioși, foarte mulți dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine.

Piatra de temelie a acestui așezământ mănăstiresc a fost pusă în 22 septembrie, 2013, de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. În 29 august 2018, biserica așezământului monahal-social „Țara Almăjului” a fost târnosită  la sărbătoarea „Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul”.

Actualul aşezământ a luat fiinţă din dorinţa şi dragostea unor credincioşi almăjeni, de a avea în mijlocul lor o vatră monahală, dar şi un Centru rezidențial pentru vârstnici, care, în prezent, adăpostește 30 de persoane, loc unde rugăciunea să fie împletită cu ajutorarea semenilor în suferinţă. De asemenea, din această primăvară, s-au început lucrările la clădirea care va adăposti mai mulți copii proveniți din centre de plasament sau fără părinți.