PS Lucian la Mănăstirea Pantocrator: Să dăm dovadă de disponibilitate spirituală în aceste vremuri complicate

16 May 2021 Off By Herea Darius
PS Lucian la Mănăstirea Pantocrator: Să dăm dovadă de disponibilitate spirituală în aceste vremuri complicate

„Să încercăm în acest vremuri complicate să dăm dovadă de disponibilitate spirituală, pentru că numai prin conlucrare cu Sfântul Duh ajungem la mântuire”, a transmis Episcopul Caransebeșului duminică, în omilia rostită la Mănăstirea Pantocrator, care și-a serbat ocrotitoarea, pe Sfânta Mironosiță Maria Magdalena.

Preasfințitul Lucian a oficiat Sfânta Liturghie, alături de alți patru arhierei: Preasfințitul Vincențiu al Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Galaction al Alexandriei si Teleormanului, Preasfințitul Visarion al Tulcei și Preasfințitul Nicodim al Severinului și Strehaiei.

„Am venit aici arhierei din patru eparhii dunărene, ca împreună să simțim și noi bucuria pe care au simțit-o femeile mironosițe când au găsit mormântul gol”, a spus în omilia sa Preasfințitul Părinte Lucian.

„Mironosițele femei s-au bucurat când au văzut piatra răsturnată de la ușa mormântului și când s-au întâlnit cu îngerul Domnului și apoi cu Însuși Mântuitorul Iisus Hristos.”

„Mântuitorul vine și la noi in timpul Liturghiei și ne spune: Pace vouă! și Bucurați-vă!, așa cum le-a spus apostolilor și mironosițelor”, a continuat Episcopul Caransebeșului.

„Haideți să fim și noi martori și mărturisitori ai Învierii lui Hristos! Haideți să ne deschidem inimile, ca să intre înlăuntrul nostru Împăratul Slavei, Cel Ce a biruit moartea și păcatul, și să ne dăruiască și nouă pacea sa și bucuria vieții veșnice!”, a mai transmis ierarhul.

Un monah de origine aromână, venit în mod special din Grecia pentru hram, a mărturisit la sfârșitul slujbei: „De fiecare dată când venim în România ne uităm la o Biserică vie, la o biserică plină de Sfântul Duh și ne bucurăm”.

Mănăstirea Pantocrator este închinată Mântuitorului Hristos Pantocrator (gr. „Atotțiitorul, Atotputernicul”) și îi mai are ca ocrotitori pe Sfânta Maria Magdalena și pe Sfântului Ierarh Alexandru, ale căror moaște sunt așezate spre cinstire în biserică.