Hramul Schitului „Înălțarea Domnului” din Reșița

11 June 2021 Off By Pavel Canea
Hramul Schitului „Înălțarea Domnului” din Reșița

Pe „Dealul Arșilor” din municipiul Reșița a fost la Praznicul „Înălțării Domnului” zi de mare sărbătoare, întrucât așezământul monahal ridicat aici și-a sărbătorit hramul.  Cu această ocazie Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit Sfânta Liturghie în altarul de vară, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Au venit la bucuria hramului mulți credincioși din Reșița, din împrejurimi, dar și din alte părți să se roage împreună cu ierarhul, preoții și obștea monahală.

Întrucât la praznicul Înălțării Domnului se face pomenirea eroilor neamului românesc, Preasfințitul Părinte Lucian a oficiat și o slujbă de pomenire pentru eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. 

„Credem că această zi a fost una de praznic împărătesc, o zi în care ne-am adus aminte și de eroii patriei și în care se cuvine să-L vedem pe Mântuitorul Iisus Hristos, Care se înalță de la noi la cer și ne binecuvintează. Când s-a înălțat pe Muntele Măslinilor, i-a binecuvântat pe Apostolii Săi, dar credem că și în timpul Liturghiei Hristos este în mijlocul nostru, iar la finalul acesteia se înalță la cer și ne binecuvintează. Avem nevoie de binecuvântarea Domnului, avem nevoie de harul Duhului Sfânt, de aceea trebuie să stăm și noi cuminți în cetatea Duhului Sfânt, în bisericile și mănăstirile noastre, ca să ne îmbrăcăm cu putere de sus și să-L rugăm pe Mântuitorul să ne binecuvinteze în toată vremea și în tot ceasul”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Construcţia Schitului „Înălțarea Domnului” din Reşiţa a început în toamna anului 2004 pe terenul donat de o familie de credincioşi din Reşiţa.

„Nu avem prea mulți monahi la acest așezământ, dar avem foarte mulți credincioși atașați de acest schit. De aceea spunem că astăzi am fost împreună cu obștea extinsă și Dumnezeu ne-a ajutat să prăznuim așa cum se cuvine hramul, dar și această sărbătoare atât de importantă”, a mai spus ierarhul la final.  

Așezământul monahal are un corp de chilii unde se află Paraclisul de iarnă, târnosit de Preasfințitul Părinte Lucian în anul 2009. În prezent se lucrează la Biserica Mare a Schitului.