Așezământul monahal din Băile Herculane și-a sărbătorit hramul

8 September 2021 Off By Pavel Canea
Așezământul monahal din Băile Herculane și-a sărbătorit hramul

La sărbătoarea „Nașterii Maici Domnului”, mănăstirea din orașul-stațiune Băile Herculane și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej alături de obștea monahală și credincioșii acestei mănăstiri a fost și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie într-un foișor amenajat la troița din apropierea mănăstirii. Până aici Părintele Episcop a mers în procesiune împreună cu soborul slujitor, obștea monahală, autorități locale, credincioși din localitate, dar și cei care au venit să se trateze în această stațiune balneoclimaterică, participând cu toții la sfânta slujbă.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Părintele Episcop le-a vorbit la final celor prezenți despre însemnătatea acestei sărbători, arătând printre altele cât este de necesară rugăciunea permanentă și insistentă.

„Am început frumos și articulat cu rugăciunile Maicii Domnului, anul bisericesc, pentru că este prima sărbătoare care deschide șirul sărbătorilor în anul bisericesc, care a început la 1 septembrie. Îi cerem astăzi Maicii Luminii să ne dea și nouă putere ca să ne rugăm mai mult, să insistăm în rugăciune. Rugăciunile Maicii Domnului ne ajută, dar și rugăciunile noastre trebuie făcute periodic și din inimă, luând exemplul părinților Sfintei Fecioare, care au primit-o pe Maica Domnului ca dar în urma rugăciunilor insistente. De aceea și noi în aceste vremuri complicate trebuie să înmulțim rugăciunea și să-l ascultăm atent pe Sfântul Apostol Pavel care ne spune: «Rugați-vă neîncetat!». Să încercăm să înmulțim rugăciunea și s-o preacinstim pe Maica Domnului, căci și ea se roagă pentru noi înaintea Tronului Preasfintei Treimi”, a subliniat Părintele Episcop.

Mănăstirea cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din stațiunea Băile Herculane are în prezent 4 vieţuitoare. La propunerea Preasfinţitului Părinte Lucian, în anul 2007, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului a ridicat aşezământul la rang de mănăstire, împodobindu-se astfel salba de mănăstiri din Episcopia Caransebeşului. Între lucrările de amenajare executate recent s-a aflat şi refacerea Sfintei Mese, sfinţită de Preasfinţitul Lucian la data de 4 decembrie 2010, ocazie cu care mănăstirea a primit şi al doilea hram „Sfânta Mare Muceniță Varvara”. În anul 2020 a fost târnosit paraclisul așezământului monahal ca urmare a reconfigurării spațiului liturgic prin mărire și orientarea altarului spre răsărit. În prezent mănăstirea este administrată de părintele protosinghel Nectarie Câșlariu.