Moniomul – loc al bucuriei și al comuniunii pentru copii și părinții lor

7 September 2021 Off By Pavel Canea
Moniomul – loc al bucuriei și al comuniunii pentru copii și părinții lor

Vreme de cinci zile, în perioada 1-5 septembrie 2021,  Moniomul a devenit un loc al bucuriei și al comuniunii pentru 70 de copii și tineri participanți la cea de-a treia ediție a Taberei din Inima Satului, organizată de către Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, în parteneriat cu Asociația „Centrul de Tineret Moniom” și ATOR Banatul de Munte.  

Cei 44 de copii participanți cu vârste între 5 și 14 ani, au fost împărțiți în trei echipe, pe categorii de vârstă, și au luat parte la un program foarte divers, care a cuprins atât ateliere educaționale în context non-formal (educație pentru viață, lucru în echipă, comunicare), ateliere artistice, jocuri și concursuri în natură, precum și la tradiționalul foc de tabără. Desigur, prezența copiilor în biserică a fost una constană, ei fi participând la rugăciunile de dimineață și de seară, la Sfânta Liturghie, precum și la dialoguri duhovnicești în aer liber cu părintele paroh și voluntarii de la atelierele duhovnicești. Serile au fost, de asemenea, contexte ideale pentru copii de a socializa, de a se distra și de a-și pune în valoare abilitățile și talentele în plan artistic, iar în ultima seară întreaga comunitate a luat parte la tradiționalul foc de tabără.

Pentru părinții copiilor participanți la tabără, organizatorii cu creat un condiții de implicare directă în proiect, atât prin atelierul special dedicat lor, desfășurat pe parcursul a trei ore, cât și prin oferirea posibilității de a sprijini efectiv organizarea anumitor actitivăți.

„Am remarcat cu mare bucurie implicarea deosebită a părinților copiilor, care au fost prezenți la o parte dintre activități, în special la sfintele slujbe, dar au și sprijinit organziarea efectivă a taberei, înscriindu-se într-un voluntariat de familie foarte benefic pentru întreaga noastră comunitate. De altfel, unul dintre marile avantaje ale acestei tabere a fost acela că familiile care alcătuiesc comunitatea creată în jurul bisericii și al centrului din Moniom au avut posibilitatea să se cunoască mai bine și să primească părinți noi, care au dorit să se alăture”, a precizat părintele Mihai Ciucur, coordonatorul taberei.

Activitățile de la Moniom au fost organizate cu spriinul unei rețele de formatori și voluntari de la Centrul de Tineret Moniom și ATOR Banatul de Munte, tineri special pregătiți să desfășoare activitățile din cadrul conceptului de tabere TDIS.

La finalul taberei, după slujba de mulțuimire, toți copiii participanți au primit premii constând în diplome și cărți din partea Episcopiei Caransebeșului.

Activitățile derulate în tabăra de la Moniom vor fi continuate și după începerea anului școlar, în cadrul programului educațional oferit de centru, intitulat Școala Sufletului.

La fel ca și celelalte tabere, și tabăra de la Moniom face parte din proiectul eparhial ”Împreună pentru copiii noștri” implementat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, prin intermediul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului.