Preasfințitul Lucian – rugăciune de mulțumire la ceas aniversar

10 September 2021 Off By Pavel Canea
Preasfințitul Lucian – rugăciune de mulțumire la ceas aniversar

Joi, 9 septembrie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul vieții săvârșind Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Caransebeș. Așa cum a afirmat părintele Episcop la final „nu se poate într-un mod mai potrivit să-i aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru că ne-a dat viață, decât prin convorbirea cu El la Sfânta Liturghie”.

„Viața este cel mai prețios dar pe care îl primim fiecare din partea bunului Dumnezeu. De aceea se cuvine ca în orice zi specială să-i mulțumim lui Dumnezeu, iar Sfânta Liturghie este cea mai importantă prin care îi mulțumim lui Dumnezeu pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat asupra noastră. Faptul că ne împărtășim cu Sfintele Taine este cea mai mare recunoștință pe care i-o putem aduce bunului Dumnezeu. Euharistia înseamnă recunoștință sau mulțumire adusă lui Dumnezeu”, a spus după Sfânta Liturghie.

La sfânta slujbă alături de Preasfințitul Lucian s-au rugat soborul slujitor și credincioșii care frecventează Catedrala Episcopală din Caransebeș.  

„Este important ca în ziua de naștere pe lângă rugăciunile de mulțumire să-i cerem lui Dumnezeu să ne binecuvinteze și cealaltă vreme a vieții noastre și să ne dăruiască vreme de pocăință, să petrecem cu pace o viață după cuvântul Scripturii, propovăduind evanghelia și împlinind cuvântul Mântuitorului”, a mai afirmat ierarhul.

La final a fost săvârșit și un Polihroniu pentru Părintele Episcop. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Preasfințitul Părinte Lucian s-a născut în cartierul Gai din Arad, în familia lui Teodor și a Mariei, în anul 1970. A făcut studiile primare şi gimnaziale în localitatea natală (1977-1987), apoi cele teologice la Seminarul din Caransebeş (1987-1992) şi la Facultatea din Arad (1992-1996). Din anul 2001 s-a înscris la cursurile de doctorat la Facultatea de Teologie din Oradea, iar în anul 2009 la cursurile de doctorat ale facultății de Teologie din Craiova. În data de 19 februarie 2013, a susținut teza de doctorat în teologie la Universitatea din Craiova, domeniul istorie bisericească, cu lucrarea intitulată „Relațiile Bisericii Ortodoxe Române din Banat cu Biserica Ortodoxă Sârbă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea”.

Ca activitate clericală amintim că a fost ieromonah la Mănăstirea Hodoş-Bodrog (1992-1994), eclesiarh al catedralei mitropolitane din Timişoara (1994-1995), stareţ al mănăstirii „Izvorul Miron” – Româneşti (1995-2000), apoi protosinghel şi exarh al aşezămintelor monahale din Arhiepiscopia Timişoarei (1999). În anul 2000 a fost ridicat la treapta de arhimandrit, la 1 octombrie, acelaşi an, fiind hirotonit arhiereu-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul „Lugojanul”. În 8 februarie 2006 a fost ales episcop la Caransebeş, pe scaunul rămas vacant după plecarea Preasfinţitului Laurențiu Streza ca Mitropolit al Ardealului, întronizarea ca episcop titular făcându-se la 26 februarie.