Schitul „Sfântul Arhanghel Mihail” Coronini și-a sărbătorit hramul

7 September 2021 Off By Pavel Canea
Schitul „Sfântul Arhanghel Mihail” Coronini și-a sărbătorit hramul

Pe Clisura Dunării, în apropiere de localitatea Coronini, a fost pusă piatra de temelie pentru un așezământ monahal în data de 6 septembrie, 2019, de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. A fost aleasă această zi întrucât hramul așezământului este „Sfântul Arhanghel Mihail”, sărbătorit în fiecare an la această dată, amintindu-se de minunea făcută în Cetatea Colose, atunci când a oprit apele învolburate care năvăleau spre Sfânta Biserică. Arhanghelul Mihail a lovit o stâncă și toată apa învolburată care se îndrepta spre biserică a intrat în pământ.

În acest an din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, a fost prezent alături de monahi și credincioșii ce vin la acest schit, părintele protopop Bogoliub Martinovici, care a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți în paraclisul așezământului monahal. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Au participat la sfânta slujbă mulți credincioși de pe Clisura Dunării, dar și pelerini din alte zone, ce s-au bucurat duhovnicește de rugăciune și de cuvântul de învățătură rostit de părintele protopop, care le-a vorbit despre minunea Sfântului Arhanghel Mihail, îndemnându-i să-l cheme în ajutor pe Sfântul Arhanghel, pentru că el este pururi rugător înaintea Tronului Preasfintei Treimi  și îi apără de necazuri și primejdii pe toți cei ce stăruie în rugăciune.

Înainte de Sfânta Liturghie părintele protopop a binecuvântat și o cruce de dimensiuni mari ce a fost amplasată la intrarea în localitatea Coronini. Atât părintele Bogoliub, cât și părintele Galaction, starețul Schitului de la Coronini le-a mulțumit ctitorilor și binefăcătorilor pentru că s-au îngrijit de ridicarea Sfintei Cruci și de buna organizare a hramului. La final au fost binecuvântate și prinoasele, pregătite pentru credincioșii ce au participat la hram.

Schitul „Sfântul Arhanghel Mihail” Coronini are și un al doilea hram, sărbătoarea „Nașterii Maicii Domnului”. Acest așezământ monahal se află pe locul unde au fost recent descoperite ruinele unei vechi mănăstiri ortodoxe din secolul al XVI-lea pe Valea Văradului din Clisura Dunării, în apropierea localităţii Coronini. În prezent, se lucrează la edificarea bisericii așezământului monahal, precum și a corpului de chilii.