Obștea Schitului Nicolinț și-a cinstit ocrotitorul

27 October 2021 Off By Pavel Canea
Obștea Schitului Nicolinț și-a cinstit ocrotitorul

Amenajat într-un fost pichet grăniceresc de la frontiera cu Serbia, Schitul Nicolinţ din județul Caraș-Severin a fost vizitat, marți, 26 octombrie, de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, întrucât și-a sărbătorit hramul. În biserica cu hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, mulți credincioși au participat la Sfânta Liturghie oficiată de ierarh, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„De ziua Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir, am slujit cu bucurie Dumnezeiasca Liturghie la Schitul Nicolinț, un schit aflat lângă cetatea Oraviței, ocrotit de mucenicul lui Hristos Dimitrie. Ne-am bucurat de prezența multor credincioși la Sfânta Liturghie, mulți dintre ei s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Îi felicităm pe toți cei care viețuiesc se ostenesc și slujesc aici cu timp și fără de timp. Le mulțumim credincioșilor care au venit de departe sau de aproape la hramul bisericii Schitului Nicolinț și le mulțumim că sunt aproape și formează cu toții o familie extinsă duhovnicească, o obște binecuvântată, dreptmăritoare”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

„Sfântul Dimitrie să ne ocrotească pe toți și să se roage și pentru noi așa cum s-a rugat Mântuitorului Iisus Hristos pentru ucenicul său Nestor care l-a biruit pe Lie. Să biruim și noi păcatele, patimile și răutățile veacului acestuia pentru rugăciunile Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. El este ocrotitorul Tesalonicului, dar și ocrotitorul nostru al tuturor, pentru că Sfântul Dimitrie este un pururea rugător înaintea Tronului Preasfintei Treimi pentru toți creștini râvnitori și evlavioși”, a mai spus Părintele Episcop.

Clădirile schitului și terenul împrejmuitor au fost donate Episcopiei Caransebeşului de către Ministerul de Interne.

Așezământul monahal a fost pus sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. În interiorul clădirii s-a amenajat un paraclis pentru rugăciune, astfel că în scurtă vreme, Schitul Nicolinţ a devenit un loc binecuvântat pentru întărirea duhovnicească a credincioșilor din localitate.

La data de 30 octombrie 2009 s-a săvârșit slujba de târnosire a paraclisului schitului de către Preasfințitul Părinte Lucian, iar în 24 septembrie 2010 s-a sfinţit pictura. Obștea maicilor numără în prezent 11 viețuitoare, stareță fiind monahia Tomaida Chirilă.