Îndrumare și noi perspective – Preasfințitul Părinte Lucian, alături de ATOR Banatul de Munte

26 October 2021 Off By Herea Darius
Îndrumare și noi perspective – Preasfințitul Părinte Lucian, alături de ATOR Banatul de Munte

Luni, 25 octombrie, Sala de Festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului a găzduit ședința de lucru a Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, în prezența și sub prezidarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

La întâlnirea de lucru au participat un număr de 16 tineri proveniți din mai multe zone ale județului Caraș-Severin, fiecare dintre ei fiind membri activi ai organizației reprezentative de tineret a Eparhiei Banatului de Munte.

Întâlnirea a debutat cu un dialog deschis și cu prezentarea și cunoașterea delegației de tineri, care sunt, în fapt, fiecare dintre ei, responsabili de departamentele de activitate nou înființate în cadrul asociației și prin care organizația își desfășoară întregul program de evenimente și proiecte. Ulterior, Preasfințitul Părinte Lucian a ascultat relatările tinerilor cu privire la activitățile pe care le-au organizat în ultima perioadă, după încheierea proiectului „Tabăra din Inima Satului”, dar și pe cele cu privire la activitățile și proiectele care urmează a fi implementate de către asociație, la nivel eparhia, atât în format fizic, cât și online. Ierarhul a oferit sfat și îndrumare tinerilor, asigurându-i de sprijin, deschidere și binecuvântare în toate inițiativele și nevoile care se vor mai ivi.

Printre subiectele de discuție ale întâlnirii, un punct important l-a reprezentat îndemnul ierarhului și creionarea, împreună cu cei prezenți, a unei strategii misionare, prin care tinerii atoriști să continue și să intensifice misiunea în parohiile defavorizate, în care există probleme sociale sau în care persistă riscul depopulării, prin activități catehetice, educative, filantropice și cu caracter ludic, în scopul încercării de a oferi copiilor și tinerilor de la aceste sate o altă perspectivă de a crește, de a se educa și a rămâne în sânul Bisericii și, prin urmare, înrădăcinați în locurile natale, chiar dacă pot pleca vremelnic. Totodată, apelul ierarhului la unitate și la intensificarea rugăciunii, în aceste vremuri dificile, a fost un alt îndemn important, în urma căruia tinerii au reușit să stabilească un program de rugăciune și de participare la Sfânta Taină a Maslului, de mai multe ori în perioada care urmează.

În același timp, promovarea asociației în rândul cât mai multor tineri, îndeosebi în rândul celor proveniți din comunitățile urbane ale județului, a rămas o prioritate a organizației, cei prezenți încercând să găsească modalități și strategii prin care tinerii proveniți de la oraș ar putea să afle mai ușor și mai rapid despre ATOR Banatul de Munte, identificându-se cu această asociație și aflând, prin urmare, în timp, calea unei vieți cu și prin Hristos.

„A fost o întâlnire în premieră și cu o însemnătate deosebită, atât pentru tinerii de la ATOR Banatul de Munte, cât și pentru întregul Departament de tineret al eparhiei noastre. Propunerile, atât cele venite atât din partea părintelui episcop, cât și cele ale reprezentanților tinerilor, au fost foarte numeroase și foarte ambițioase, la finalul celor câteva ore de discuții rezultând o agendă de activități foarte bogată și diversă, la care tinerii, alături de ierarhul lor, vor lua parte în următoarele luni. Dincolo, însă, de numeroasele proiecte propuse și aprobate în cadrul ședinței de lucru, pentru tineri, întâlnirea a reprezentat o modalitate de recunoaștere și de încurajare a misiunii pe care o desfășoară în Eparhia Banatului de Munte, iar pentru părintele episcop, un prilej de îndrumare și reafirmare a sprijinului față de tinerii atoriști și lucrarea pe care aceștia o desfășoară de peste 5 ani în eparhia noastră”, a împărtășit părintele Mihai Ciucur, coordonatorul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului.

 „Întâlnirea cu părintele episcop a fost una mult așteptată, pentru că ne-am dorit să putem discuta cu Preasfinția Sa pe larg despre tot ceea ce ne propunem să facem, care sunt obstacolele de care ne lovim și unde am avea nevoie de ajutor, iar în cadrul acestei întâlniri am reușit să discutăm în detaliu despre tot ceea ce ne-am propus. A fost un dialog cald, familiar, ca de la un părinte la fiii săi. Ne bucurăm foarte mult că, în perioada care urmează, vom avea ocazia să ne aflăm împreună, mai mulți tineri, din mai multe zone ale județului, alături de ierarhul nostru, la mai multe momente de rugăciune, dialoguri duhovnicești și ședințe de lucru, care ne vor întări în râvna pe care o avem, ca tineri, de a continua și a crește misiunea Bisericii în Banatul de Munte”, a mărturisit Anita Radics, Președintele ATOR Banatul de Munte.

Întâlnirea ierarhului cu tinerii de la ATOR Banatul de Munte a fost un prilej binecuvântat prin care s-au putut discuta, într-un cadru deschis și cald, atât lucruri ce țin de organizarea și evoluția activităților asociației, pe plan misionar, educațional, formativ și filantropic, dar și de sporirea duhovnicească și întărirea unității între tinerii eparhiei, prin urmare, în perioada care urmează având loc întâlniri periodice, momente de rugăciune și dialoguri duhovnicești între ierarh și tinerii de la ATOR Banatul de Munte, în mai multe zone ale județului.