Catedrala Episcopală din Caransebeș – Rugăciune intensă la început de nou an civil

1 January 2022 Off By Pavel Canea
Catedrala Episcopală din Caransebeș – Rugăciune intensă la început de nou an civil

În prima zi a Noului An civil, când Biserica Ortodoxă prăznuiește Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului şi face pomenirea Sfântului Vasile cel Mare, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian s-a rugat la Sfânta Liturghie alături de credincioșii din municipiul Caransebeș, la Catedrala Episcopală.

De asemenea, în noaptea dintre ani, Părintele Episcop a săvârșit slujba de mulțumire pentru anul ce a trecut, dar și de binecuvântare pentru cel nou, săvârșind rânduiala specială, în cadrul căreia a fost citit Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos.

După Liturghia „Sfântului Vasile cel Mare” din ziua de sâmbătă, 1 ianuarie, Preasfințitul Părinte Lucian a afirmat că „la 8 zile după Nașterea Domnului suntem la acest praznic împărătesc, văzându-L din nou pe Mântuitorul smerindu-Se pentru a noastră mântuire. El s-a lăsat tăiat împrejur ca om, pentru a ne arăta că împlinește toată legea Vechiului Testament. În persoana Sa divino-umană se împlinește și legea Vechiului Testament, dar se împlinesc și profețiile mesianice vechi-testamentare, în mod special”.

Făcând referire la Sfântul Vasile, Părintele Episcop a subliniat și faptul că „în această zi de sărbătoare am meditat și la viața, teologia, dar și la lucrarea filantropică a Sfântului Vasile cel Mare, un sfânt care a marcat veacul de aur al Bisericii și a rămas ca o personalitate proeminentă în istoria bisericii universale. Sfântul Vasile ne îndeamnă pe toți la dreaptă credință și liturghisire, pentru că ne-a lăsat, pe lângă  celelalte opere și Dumnezeiasca Liturghie. Acest sfânt ierarh ne îndeamnă, peste veacuri să împletim Liturghia cu filantropia, căci el a înființat multe așezăminte sociale, spitale și locuri unde oamenii și-au găsit liniștea, odihna și echilibrul”.

Astăzi, este și sărbătoarea anului nou, de aceea credem că la început de an civil suntem datori să-L rugăm pe Domnul să binecuvinteze cununa anului care a început și să fie cu noi în toate zilele până la sfârșitul veacurilor, așa cum ne-a promis, înainte de a se înălța la cer. Anul acesta, 2022, este prin excelență un an al rugăciunii, de aceea i-am îndemnat pe credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie, să se roage mai mult, mai profund și mai intens, dar și consistent, pentru că lumea în general și țara noastră în mod special, are nevoie de mai multă rugăciune. Așadar, să slujim mai des Sfânta Liturghie și să participăm la toate sfintele slujbe, dar să ne rugăm mai mult și acasă, spunând, așa cum ne-au învățat părinții isihaști: «Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul»”, a mai explicat ierarhul în contextul anului 2022 dedicat rugăciunii și sfinților isihaști.

Cu prilejul Anului Nou chiriarhul a urat, la finalul slujbei euharistice, tuturor credincioșilor, sănătate și un an roditor, iar celor care poartă numele Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, ani mulţi şi fericiţi, multă sănătate și binecuvântare, pace și bucurie.