Praznicul Teofaniei Domnului, la Catedrala Episcopală din Caransebeș

6 January 2022 Off By Pavel Canea
Praznicul Teofaniei Domnului, la Catedrala Episcopală din Caransebeș

Praznicul Botezului Domnului a reprezentat un moment de bucurie duhovnicească pentru credincioșii din municipiul Caransebeș, întrucât au participat la Sfânta Liturghie și la Sfințirea Aghesmei Mari la Catedrala Episcopală.

Și în acest an, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, a slujit Sfânta Liturghie și a binecuvântat Agheasma Mare alături de un sobor de preoți și diaconi, format din părinți consilieri și inspectori de la Centrul Eparhial și părinții slujitori ai Catedralei Episcopale.

Părintele Episcop Lucian le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Praznicului Bobotezei și cum trebuie să se raporteze la această sărbătoare. „Astăzi, la Praznicul Bobotezei suntem chemați să medităm la Arătarea Preasfintei Treimi de la Iordan. Sfânta Treime s-a arătat în vremea aceea la râul Iordan, Tatăl a grăit: «Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit», Fiul a fost botezat de către rob în apele Iordanului, primind botezul pocăinței ca să împlinească toată dreptatea, iar Duhul Sfânt, prezent în chip de porumbel, a adeverit Arătarea Domnului.  A adeverit cuvintele Tatălui Ceresc, dar și faptul că în apele Iordanului este Mesia Cel prezis de profeți, Dumnezeu din Dumnezeu adevărat, dar și om adevărat, Cel care pentru noi și pentru a noastră mântuire a luat chip de om, s-a făcut om asemenea nouă afară de păcat, ca să spele la Iordan păcatele noastre și desăvârșit să le spele pe Crucea Golgotei”, a explicat ierarhul.

„Suntem chemați să reflectăm la Arătarea Preasfintei Treimi de la Iordan, dar și la Arătarea Preasfintei Treimi în biserica noastră la sfintele slujbe, pentru că la Sfânta Liturghie și la celelalte Sfinte Taine, noi binecuvântăm Împărăția Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh și credem că Preasfânta Treime ni se arată și este cu noi, dacă noi Îl iubim pe Dumnezeu la modul absolut și ne iubim unii pe alții, așa cum spunem la Sfânta Liturghie: «Să ne iubim unii pe alții ca într-un gând să mărturisim; pe Tatăl, pe Fiul și pe Sfântul Duh, Treimea cea de o ființă și nedespărțită», căci Dumnezeu este iubire”, a mai spus Preasfințitul Lucian.

Credincioșii din municipiu care au participat la sfintele slujbe, l-a final au fost binecuvântați cu apă sfințită de către Părintele Episcop și au primit Agheasma Mare pentru a o folosi la casele lor.

Și în ajunul Bobotezei a fost săvârșită slujba de sfințire a Aghesmei Mari, fiind îmbuteliată în 3000 de sticle, astfel încât credincioșii să o poată lua în condiții de igienă. Apa care este sfințită de Bobotează se va păstra tot timpul anului și se va gusta din ea în ziua Botezului Domnului, opt zile după praznic, dar și atunci când suntem bolnavi sau în mari ispite și încercări.