Slujba Sfințirii Mari a apei, la Mănăstirea Vasiova

5 January 2022 Off By Pavel Canea
Slujba Sfințirii Mari a apei, la Mănăstirea Vasiova

În Ajunul Bobotezei, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit la Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”-Vasiova, județul Caraș-Severin, unde se află un izvor binecuvântat. Aici, ierarhul a săvârșit slujba Sfințirii celei mari a apei la fel ca și în ziua praznicului Botezului Domnului.

O evlavie deosebită a pelerinilor şi închinătorilor față de Mănăstirea Vasiova se datorează existenţei aici a izvorului despre care se spune că i-a redat vederea unui miner, Alexe Perian, după ce s-a spălat pe ochi cu apa binecuvântată.

Părintele Episcop a binecuvântat Aghiasma Mare în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia praznicului, oficiată în biserica mare a mânăstirii. După rugăciunea amvonului, ierarhul, soborul slujitor și credincioșii prezenți, au mers în procesiune până la izvor pentru a săvârșii rânduiala Sfințirii celei mari a apei. După ce toți credincioșii au fost binecuvântați cu apa sfințită s-au întors în sfântul locaș, unde Preasfințitul Lucian a făcut otpustul Sfintei Liturghii și le-a vorbit despre însemnătatea Botezului Domnului.

„E o tradiție ca în Ajunul Bobotezei să fim aici împreună cu obștea mănăstirii, dar și cu cea extinsă, formată din credincioșii apropiați ai acestui așezământ monahal. Îi mulțumim lui Dumnezeu că avem aici un loc binecuvântat și un duhovnic pe măsură, dar și o maică stareță care știe să gestioneze așa cum se cuvine această mănăstire”, a spus Părintele Episcop la final.    

La Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”-Vasiova s-au remarcat mari duhovnici care au menținut flacăra credinței aprinsă în această zonă, în vremuri grele.

„Este o mănăstire de referință, nu numai în Episcopia Caransebeșului, ci și pe harta Patriarhiei Române, pentru că aici s-au nevoit și au slujit mari duhovnici, ca, Macarie Gușcă, Vichentie Mălău, Calistrat Bobu, dar și alți părinți, maici și surori ce au avut o viață îmbunătățită. Tot aici și-au găsit liniștea și echilibrul mulți credincioși pentru că acești mari duhovnici i-au îndemnat să păstreze dreapta credință și să ducă o viață autentică în Hristos, o viață duhovnicească”, a mai afirmat Preasfințitul Lucian.

În prezent, obștea așezământului monahal este îndrumată de stareța Varvara Sântiuan, care împreună cu duhovnicul Ioanichie Petrică şi cu celelalte vieţuitoare se ostenesc cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură şi croitorie, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate şi duhovnicie în Episcopia Caransebeşului.