Catedrala Episcopală din Caransebeș – mulți credincioși s-au adunat în rugăciune la Praznicul Floriilor

17 April 2022 Off By Pavel Canea
Catedrala Episcopală din Caransebeș – mulți credincioși s-au adunat în rugăciune la Praznicul Floriilor

În duminica Floriilor Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit la Catedrala Episcopală din Caransebeș. Ierarhul alături de un sobor de preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie, la care au participat numeroși credincioși din municipiu. Foarte mulți dintre ei s-au împărtășit cu Sfintele Taine.

La finalul Sfintei Liturghii Părintele Episcop a binecuvântat ramuri de salcie, care au fost împărțite credincioșilor. Chiriarhul le-a adresat celor prezenți și un cuvânt de învățătură în care le-a vorbit despre însemnătatea Praznicului Floriilor.

„Astăzi este praznicul luminat și binecuvântat al Floriilor și fiecare suflet de creștin este chemat să intoneze, mai ales cu inima, cântarea bine cunoscută din evanghelia care s-a citit în cadrul Sfintei Liturghii, cântarea copiilor nevinovați din Ierusalim: «Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului!». Să intonăm această cântare și să ne deschidem larg porțile inimii, ca Împăratul Slavei să intre în cetatea dinlăuntrul nostru, în biserica Duhului Sfânt, care se află în inima fiecărui creștin botezat în numele Preasfintei Treimi”, a spus Preasfințitul Lucian.

„Astăzi ne aducem aminte de intrarea Mântuitorului în Ierusalim și se cuvine ca noi toți să-L primim pe Domnul în inima noastră, dar nu oricum, ci purificați, curățiți și împăcați cu semenii și cu noi înșine. Așa, într-o inimă curată, înfrântă și smerită, Domnul să vină, să se sălășluiască și să ne mântuiască. El vine în chip smerit și la noi, așa cum a intrat în cetatea Ierusalimului călare pe mânzul asinei, vine în Biserica cea una, sfântă, sobornicească și apostolească, dar și în biserica dinlăuntrul nostru. Dacă El vine în chip smerit și noi trebuie să-L așteptăm cu smerenie, cu umilință, dragoste și răbdare, pentru că El este Domnul dragostei, izvorul luminii și al vieții”, a mai spus Părintele Episcop.    

La final, Preasfințitul Părinte Episcop a urat tuturor celor ce poartă numele Praznicului Floriilor, „multă sănătate, putere, întru toate bună sporire, dar și pace în inima fiecăruia și în întreaga lume. La mulți și binecuvântați ani tuturor celor ce își asumă împreună cu Domnul crucea vieții, ca împreună cu El să urce pe Golgota, să se răstignească și să învie împreună cu El la o nouă viață duhovnicească, Hristos fiind izvorul vieții și al nemuririi”.

Toți credincioșii ce au participat la Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Caransebeș au primit iconițe cu Praznicul „Intrării Domnului în Ierusalim” și ramuri de salcie, pentru a duce și în casele lor binecuvântarea acestei mari sărbători a Floriilor.