Sesiunea de toamnă a examenului de capacitate preoțească în Episcopia Caransebeșului

12 October 2022 Off By Pavel Canea
Sesiunea de toamnă a examenului de capacitate preoțească în Episcopia Caransebeșului

În Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial din Caransebeș s-a desfășurat marți, 11 octombrie, o nouă sesiune a examenului de capacitate preoțească pentru teologii care doresc să ocupe un post clerical vacant în Episcopia Caransebeșului. La evaluare au participat candidații care au îndeplinit condiţiile canonice, statutare şi regulamentare bisericeşti necesare.

Comisia de evaluare a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și a avut în componență consilieri eparhiali și cadre didactice de la școlile teologice.

Candidații au susținut două probe, una scrisă și una orală. În prima parte a zilei, le-au fost evaluate cunoștințele la Teologie Sistematică, precum și Teologie Pastorală, necesare în viitoarea lor activitate. După afișarea rezultatelor probei scrise, aceștia s-au prezentat în fața comisiei pentru a le fi verificate cunoștințele din mai multe domenii de studiu teologic, precum Omiletică, Catehetică, Liturgică, Tipic, Cântare şi Legislaţie.

Prin acest examen, Episcopia Caransebeșului ca și angajator, confirmă competențele pe care studenții și absolvenții de teologie le-au dobândit în timpul anilor de studii.

În acest moment, sunt vacante 13 parohii, în cele patru protopopiate ale Eparhiei Banatului Montan, care așteaptă noii păstori spirituali. Examenul de capacitate preoţească are valabilitate un an de zile pentru cei care au obţinut media sub 9.00 şi doi ani valabilitate pentru cei care au promovat cu cel puţin media 9.00.