Consfătuirea profesorilor de religie din Episcopia Caransebeșului

11 October 2022 Off By Pavel Canea
Consfătuirea profesorilor de religie din Episcopia Caransebeșului

Luni, 10 octombrie, a avut loc la Reșița, la demisolul Bisericii „Schimbarea la Față”, consfătuirea anuală a profesorilor de religie din Episcopia Caransebeșului, la care a participat și Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.

Anul acesta s-a desfășurat în format hibrid (prezență fizică și prezență on-line), din dorința de a putea avea alături de profesorii de religie din județ, pe domnul inspector școlar general pentru disciplina Religie, Vasile Timiș, care a participat și în anii anteriori la consfătuirile organizate.  

Întâlnirea a debutat cu un cuvânt de bun venit al părintelui inspector şcolar pentru disciplina Religie, Nicolae Chiosa, care a anunțat, în calitate de moderator, prezența online a domnului inspector Vasile, alături de prezențele Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, a doamnei inspector școlar general, Carina Lavinia Pristavu, a părintelui arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, a părintelui protopop al Reșiței, Gheorghe Șuveți și a părintelui inspector Mihai Ciucur, inspector eparhial al Episcopiei Caransebeșului.

Domnul inspector Vasile Timiș a prezentat o scurtă radiografie a învățământului religios, desfășurat pe parcursul anului școlar anterior, îndemnând profesorii de religie să fie repere de bucurie și de sprijin pentru elevi, să folosească resursele educaționale oferite de diferite platforme de religie și să acorde o atenție deosebită formării didactice și stării de bine, atât de necesară prezenței la catedră.

Fiecare profesor metodist a prezentat câteva aspecte legate de proiectele școlare și extrașcolare, desfășurate în anul școlar anterior, apoi s-au împărtășit diferite idei, care să îmbunătățească actul didactic desfășurat la clasă.

În cadrul întâlnirii, Preasfințitul Părinte Lucian a discutat cu profesorii de religie prezenți, despre importanța prezentării corecte în fața elevilor a slujbelor celor șapte Sfinte Taine, insistând asupra frumuseții simbolismului liturgic al Sfintelor Taine, precum și asupra practicii liturgice adecvate săvârșirii acestora. Totodată, Părintele Episcop a semnat, alături de doamna inspector școlar general, Carina Lavinia Pristavu, un protocol de colaborare între Episcopia Caransebeșului și Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, care dispune posibilitatea creării unor acorduri de colaborare sau parteneriate între școlile cărășene și parohiile ortodoxe, prin intermediul cărora, profesorii de religie sunt sprijiniți de către preoții parohi și comunitățile parohiale în activitățile didactice propuse, iar profesorii de religie, alături de elevii lor, se implică în mod activ în cadrul programelor și activităților sociale și educaționale, desfășurate de către parohii.

Părintele arhimandrit dr. Casian Rușeț a felicitat profesorii prezenți pentru realizările și activitățile desfășurate pe parcursul anului școlar anterior, îndemnându-i să rămână statornici în continuarea activităților didactice derulate în cadrul comunităților școlare și parohiale.

În încheiere, părintele inspector Mihai Ciucur a prezentat câteva detalii legate de întâlnirea de la Caraiman, unde s-a organizat Congresul național „Hristos împărtășit copiilor”. S-a evidențiat importanța cursurilor opționale, care pot veni în sprijinul profesorului de religie și care îl pot ajuta pe acesta în mai buna cunoaștere a clasei de elevi și în gestionarea relațiilor cu tinerii.