Trei arhierei au slujit la hramul Mănăstirii Cerneți

29 October 2022 Off By Herea Darius
Trei arhierei au slujit la hramul Mănăstirii Cerneți

A devenit deja tradiție, ca în fiecare an, în data de 29 octombrie, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei să săvârşească Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Cerneţi, alături de obștea monahală de aici și cu credincioșii veniți în număr mare, prăznuind cel de-al doilea hram al acestei mănăstiri.

Astfel, în data de 29 octombrie 2022, Mănăstirea Cerneți a îmbrăcat din nou straie de sărbătoare primind vizita a trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, care au slujit în ziua de hram Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, la altarul de vară al sfântului așezământ monahal.

Ambianţa duhovnicească şi comuniunea euharistică de la Sfânta Liturghie au fost întregite prin participarea unui ales sobor de preoţi şi diaconi, coliturghisitori cu Părinții Episcopi, precum şi de mulţimea credincioşilor. Răspunsurile liturgice au fost date de protopsalți ai Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii Părintele Episcop Lucian a pus la inimile celor prezenți cuvânt de învățătură vorbind despre Sfânta Cuvioasă Muceniță Anastasia Romana.

Vechea vatră monahală de la Cerneţi este aşezată în imediata apropiere a municipiului Drobeta-Turnu Severin. Pentru că este o mănăstire de maici, cu prilejul târnosirii din 24 august 2008, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a rânduit pentru mănăstirea de aici şi un al doilea hram, „Sfânta Cuvioasă Anastasia Romana“, pomenită în fiecare an la 29 octombrie.

Mănăstirea a fost zidită în anul 1662 de Grigore Ghica voievod şi este cunoscută în istorie şi ca aşezământ episcopal, atestată ca aşezare monahală de călugări, iar ca ultim monah vieţuitor este pomenit protosinghelul Ghenadie, plecat la Domnul în anul 1837.

Biserica fortificată are un turn clopotniţă masiv şi înalt, ziduri groase şi ferestre de tragere înguste, permiţând apărarea din interior. Slujbele în biserica mănăstirii au fost oficiate o bună parte de timp de preotul paroh din satul Cerneţi, iar din anul 1970 mănăstirea a fost trecută în patrimoniul Muzeului „Porţile de Fier“, moment în care toate obiectele de cult au fost asimilate în depozitul muzeului, loc în care se pot vedea şi astăzi.

În data de 5 iunie 2021, la Mănăstirea Cerneți a fost sfințit un cenotaf în memoria eroului național Tudor Vladimirescu, cenotaf ce a fost ridicat de Episcopia Severinului și Strehaiei la împlinirea a 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu din 1821. (www.episcopiaseverinului.ro)