„Zilele Ortodoxe” în Micherechi, Ungaria

17 October 2022 Off By Pavel Canea
„Zilele Ortodoxe” în Micherechi, Ungaria

Comunitatea ortodoxă românească din Micherechi, a organizat în perioada 15-16 octombrie, cu binecuvântarea și participarea Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, manifestarea „Zilele Ortodoxe” de la Micherechi, ediția a III-a. Evenimentul a debutat sâmbătă, 16 octombrie, cu un program pentru copii, constând în rugăciunea de început în biserică, prelucrarea unor povestiri biblice și pictarea de icoane pe sticlă, continuând după-amiază, cu o conferință susținută de pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, susținută la Casa de Cultură „Gheorghe Dulău” din localitate. De asemenea, a fost susținut un concert de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Ziua de duminică a continuat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul român al Ungariei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, la biserica din Micherechi, ocrotită de Sfinții „Arhangheli Mihail și Gavriil”. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Împreună cu Preasfințitul Siluan, cu părintele profesor Constantin Necula și cu toți preoții din Ungaria, am sădit în inimile credincioșilor sămânța Cuvântului lui Dumnezeu. Sperăm că această sămânță să aducă rod însutit în mințile, inimile și sufletele credincioșilor de aici, pentru că într-adevăr, în Ungaria, este nevoie de multă misiune articulată din partea Bisericii Ortodoxe Române. Suntem alături de Preasfințitul Siluan, de toți preoții, diaconii și credincioșii din această eparhie, mai ales că suntem originari din municipiul Arad, atât eu, cât și Preasfințitul Siluan și împreună propovăduim Cuvântul lui Dumnezeu în această zonă a Mitropoliei Banatului și în parohiile românești din Ungaria”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

„Îl rugăm pe Hristos Domnul să ne ajute ca pe mai departe să conlucrăm și să slujim înspre binele Bisericii Ortodoxe, iar credincioșii de aici să fie la fel de receptivi, așa cum au fost astăzi, pentru că am simțit că oamenii ne-au așteptat cu mult drag și cu mult dor. De aceea, plecăm mulțumiți că ne-am făcut slujba deplin și că am fost în comuniune euharistică cu Preasfințitul Siluan și cu toți preoții și credincioșii de aici”, a adăugat Părintele Episcop.

Au participat la această sărbătoare mulți credincioși din localitate, din Gyula, dar și de dincolo de graniță, din România, împreună cu autorități centrale și locale, reprezentate de Florin Cârciu, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru românii de pretutindeni, precum și Florin Vasiloni, consulul României la Gyula, alături de foarte mulți copii și tineri. Cuvântul de învățătură a fost susținut de părintele Constantin Necula.

Comuna Micherechi este singura comună din Ungaria ai cărei locuitori aproape în întregime sunt români. Comunitatea bisericească ortodoxă română din Micherechi a luat ființă odată cu întemeierea actualei comune, care a avut loc între anii 1758-1768. Biserica Ortodoxă Română din Micherechi, a fost construită în stil clasic târziu între anii 1836-1849, pe locul unei biserici mai vechi de lemn din 1773.