Învățătura Sfinților Trei Ierarhi aprofundată de către teologii din Caransebeș

31 January 2019 Off By Pavel Canea
Învățătura Sfinților Trei Ierarhi aprofundată de către teologii din Caransebeș

În după-amiaza zilei de 30 ianuarie, la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Cuvântătorul de Dumnezeu și Ioan Gură de Aur, elevii și studenții teologi din Caransebeș s-au adunat pentru a dezbate diferite teme teologice și învățături ale Sfinților Trei Ierarhi, la atelierul de lucru „Biserică, misiune şi comunitate în teologia Sfinților Trei Ierarhi”. La eveniment a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, precum și părinți profesori de la cele două școli teologice din Caransebeș, Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” și Secția de Teologie-Didactică din cadrul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița.

În deschidere a avut loc un recital de cântări a elevilor seminariști, după care au urmat două prelegeri multimedia susținute de arhid. prof. dr. Vicențiu Românu de la Seminarul Teologic și de pr. dr. Laurenţiu Georgescu de la Facultatea de Teologie.

Întrunirea a continuat cu discuții pe temele prezentate, s-au format grupe de lucru pentru aprofundarea temelor expuse, după care studenții și elevii teologi au adresat întrebări celor doi conferențiari. „Am inițiat acest demers de sărbătorire a praznicului «Sfinților Trei Ierarhi», deoarece am socotit că este potrivit pentru studenții și elevii teologi să aibă posibilitatea de a interacționa, dar și pentru noi, cadrele didactice este un bun augur de a ne apleca mai mult, pe grupe mici de studenți și elevi, asupra acestui concept de a-i provoca să adreseze întrebări și de a-și completa cunoștințele”, a subliniat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Potrivit părintelui consilier „scopul manifestării este ca aceste cunoștințe să nu rămână doar cunoștințe teoretice, ci ele să se materializeze în autenticitatea vieții mărturisitoare a studenților și elevilor, în societatea de astăzi, în mediul în care își desfășoară ei activitatea și în familiile lor. În felul acesta Sfinții Trei Ierarhi, prin praznicul de astăzi, rămân prezenți în viața lor, în mărturisirea lor și în conștiința lor teologică și misionară”, a spus părintele arhimandrit la final.

În încheierea atelierului de lucru studenții teologi au susținut un concert de cântari specifice sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, dar și alte pricesne.