Recunoștință pentru promovarea valorilor culturale şi spirituale bănăţene

5 February 2019 Off By Pavel Canea
Recunoștință pentru promovarea valorilor culturale şi spirituale bănăţene

La Consiliul Judeţean Caraș-Severin s-a desfășurat luni, 4 februarie, ceremonia decernării titlurilor de „Cetăţean de Onoare” ai judeţului Caraş-Severin pentru patru personalităţi promotoare ale valorilor culturale şi spirituale bănăţene. Este vorba de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, decan de arhierie al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi Preasfinţitul Alexandru Mesian, episcop român unit greco-catolic al Eparhiei de Lugoj, precum și episcopii Miron Cristea şi Valeriu Traian Frenţiu greco-catolic, cărora titlul le-a fost acordat post-mortem.

„Am primit cu multă bucurie sufletească, o bucurie înălțătoare, această distincție de recunoaștere a unei activități mai de demult care ne încadrează într-o comuniune creștinească și românească. Mă bucur că am primit această distincție care va consolida și va promova pe mai departe legăturile care există între eparhiile Mitropoliei Banatului și totodată buna conlucrare dintre biserică și societate”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.

La ceremonie a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, reprezentanții Consiliului Județean, preoți, precum și oameni de cultură.

„În 13 septembrie 2010, în această sală a Consiliului Județean a primit Preafericitul Părinte Patriarh Daniel titlul de Cetățean de Onoare al județului Caraș-Severin, după ce Preafericirea Sa a târnosit Catedrala Episcopală din Caransebeș, în 12 septembrie 2010. Iată, astăzi, 4 februarie 2019, în aceeași sală, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a primit același titlu, pentru că Înaltpreasfinția Sa a păstorit în cei 43 de ani de arhierie toate zonele Banatului, inclusiv pentru 25 de ani a păstorit și județul Hunedoara ca Episcop al Aradului și Hunedoarei. Îl felicităm pe Înaltpreasfințitul Părinte Timotei pentru toată activitatea pastoral-misionară, culturală și bineînțeles pentru implicarea în viața Banatului istoric și pentru dragostea de care a dat dovadă față de Biserica lui Hristos și față de neamul și poporul român. Continuăm prin această manifestare Centenarul Marii Uniri, pentru că Banatul a intrat în Regatul României abia în 1919, deoarece administrația românească s-a instalat în orașele bănățene în primăvara și vara anului 1919.”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.

În cadrul ceremoniei au fost susținute cuvinte de „Laudatio” despre cei 4 cetățeni de onoare pentru a scoate în evidență implicarea lor în promovarea valorilor culturale și spirituale ale Banatului. În semn de mulțumire IPS Timotei a oferit președintelui Silviu Hurduzeu distincția eparhială „Crucea Sfântul Sava Brancovici”.

Cu această ocazie a fost vernisată o expoziție foto-documentară a Episcopiei Caransebeșului în care a fost ilustrată implicarea bănățenilor la înfăptuirea Marii Uniri, în special a episcopului de atunci al Caransebeșului, Miron Cristea, care a devenit primul Patriarh al României.

Proiectele de hotărâre privind decernarea titlurilor de „Cetăţean de Onoare” ai judeţului Caraş-Severin au fost votate, în unanimitate, de consilierii judeţeni reuniţi în şedinţa din 28 octombrie 2018.