Act de recunoștință adus Seminarului Teologic din Caransebeș

9 May 2019 Off By Pavel Canea
Act de recunoștință adus Seminarului Teologic din Caransebeș

Joi, 9 mai, la Colegiul Național „Constantin Diaconovici Loga” din Caransebeș a avut loc proba scrisă a Olimpiadei de Religie pentru Seminarii şi Licee Teologice Ortodoxe, faza națională. Competiția este organizată de Episcopia Caransebeșului în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și Seminarul Teologic din Caransebeș, întrucât în municipiul Caransebeş funcţionează fără întrerupere o şcoală teologică cu tradiţie de peste 150 de ani.

„Implicarea Episcopiei Caransebeșului în organizarea Olimpiadei de Religie pentru Seminarii şi Licee Teologice Ortodoxe este un act de recunoștință pe care eparhia noastră îl aduce Seminarului Teologic din Caransebeș, instituție care în intervalul desființării Episcopiei Caransebeșului între anii 1949-1994, a fost singura instituție care a păstrat vie conștiința eclezială pe care episcopia noastră a adus-o în inima caransebeșenilor. Acest eveniment este o premieră pentru județul nostru și se înscrie în istoria eparhiei Caransebeșului, așa cum se înscrie și în istoria instituției de teologie din Caransebeș”, a subliniat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Din toată țara au venit peste 100 de elevi, cei mai buni de la Seminariile și Liceele Teologice ca să-și arate competențele dobândite în aceste școli de profil. „În aceste școli elevii învață să-și modeleze caracterele, să-și fortifice temperamentele, să-și contureze personalitatea și învață că efectiv credința, experiența și practica religioasă nu se constituie în forme de vulnerabilitate, ci din potrivă constituie forme, mijloace și căi de imunizare psihologică și fortificare spirituală”, a arătat Conf. Univ. Dr. Vasile Timiș, inspector general în cadrul Ministerului Educației Naționale.

Comisia a fost formată din preoți profesori și profesori, inspectori de religie și directori de la Seminariile Teologice din țară. Pe lângă activitatea specifică unei olimpiade participanții vor avea prilejul să cunoască și tradițiile locale, dar și unele obiective turistice, ei rămânând în Episcopia Caransebeșului până duminică, 12 mai.