Olimpiada – mai mult decât o competiție

10 May 2019 Off By Pavel Canea
Olimpiada – mai mult decât o competiție

Participanții Olimpiadei de Religie pentru Seminarii şi Licee Teologice Ortodoxe, faza națională, ce s-a desfășurat ieri la Caransebeș, au avut parte după proba scrisă de un program cultural-artistic. La Casa de Cultură „George Suru” din municipiu au vizionat o piesă de teatru intitulată „Ciorbă cu bolovani” pusă în scenă de către trupa de teatru „A Fronte”, formată din elevi ai Seminarului Teologic „Ioan Popasu”. „Această piesă este o adaptare după Vasile Voiculescu în regia și distribuția tinerilor noștri seminariști care au adus un mesaj inedit colegilor lor din întreaga țară. Prin această piesă s-a realizat o frățietate între toate seminariile venite aici la Caransebeș pentru a duce mai departe, nu doar bucuria Învierii, ci și bucuria de a gusta împreună din ceea ce este mai bun de la Hristos și anume cunoașterea adevărului”, a subliniat părintele profesor Pătruț Bănăduc, coordonatorul trupei de teatru.

Elevii seminariști au prezentat și un moment folcloric în care au ilustrat portul și cântecul popular din Banat. De asemenea au rulat și imagini cu satul românesc din această zonă. „Elevii noștri au oglindit o parte din frumusețile și tradițiile Banatului Montan, precum și dragostea poporului român pentru tot ceea ce este frumos, curat și înălțător”, a afirmat părintele profesor Rusalin Isac, directorul Seminarului din Caransebeș.

De frumusețile Banatului Montan participanții la Olimpiada Națională s-au putut bucura vizionând și filmul documentar  „Banatul Montan – Calea Apelor”, regizat de Sabin Dorohoi. Acest film prezintă mai multe obiective turistice aflate pe cursurile sau în vecinătatea a cinci râuri din județul Caraș-Severin, fiind cercetată istoria, legendele și poveștile acelor locuri, și oameni care aparțin, într-un fel sau altul, zonelor parcurse.

Organizatorii le-au pregătit olimpicilor și un program de vizitare a mai multe obiective turistice din județul Caraș-Severin. Sâmbătă va fi festivitatea de premiere, iar duminică vor participa la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Episcopală din Caransebeș. Olimpiada de Religie pentru Seminarii şi Licee Teologice Ortodoxe, faza națională din acest an, este organizată de Episcopia Caransebeșului în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin și Seminarul Teologic din Caransebeș între 8 și 12 mai, fiind inclus în cadrul „Zilelor credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului”.