Manifestare spiritual-culturală în cinstea marelui doinitor Achim Nica

29 May 2019 Off By Pavel Canea
Manifestare spiritual-culturală în cinstea marelui doinitor Achim Nica

Marele doinitor al Banatului, Achim Nica, a fost omagiat marți, 28 mai, în satul natal Obreja, printr-o serie de evenimente spiritual-culturale. În debut, rapsodul Banatului a fost pomenit în biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitate la slujba parastasului săvârșită de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului alături de un sobor de preoți și diaconi, în prezența autorităților locale, oamenilor de cultură, copiiilor și tinerilor îmbrăcați în straie populare și numeroșilor credincioși din Obreja.

„Doinitorul nepereche Achim Nica trebuie comemorat în fiecare an, nu în altă parte, ci aici în Betleemul său, pentru că el s-a născut aici și a trecut la cele veșnice tot aici la Obreja la vârsta de 82 de ani după ce a urcat pe marile scene ale țării noastre. Nu trebuie să uităm că maestrul Achim Nica a fost un om credincios, un iubitor al bisericii lui Hristos și un neîntrecut cântăreț de strană în Biserica Sfinții Apostoli din Obreja. Așadar, l-am pomenit și l-am cinstit pe cel care a iubit nu numai doina din Banat și cântările populare din această zonă, ci a iubit cu toată ființa lui cântarea bisericească. A fost un om al bisericii, un mărturisitor al evangheliei lui Hristos și un iubitor al satului românesc, al portului și graiului bănățean”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

După slujbă, la Căminul cultural din Obreja, ce poartă numele renumitului rapsod, s-a desfășurat cea de-a 7-a ediție a festivalului „Achim Nica”. Festivalul folcloric dedicat lui Achim Nica, cel care a făcut cunoscut Banatul prin vocea sa, a cuprins momente artistice de cântări și jocuri populare din Banat. Au urcat pe scena Căminului cultural mai multe ansambluri bănățene și soliști de renume din această zonă etnografică, printre care Ramona Vița și Petrică Moise.

Marele doinitor Achim Nica s-a născut la 20 ianuarie 1930, în satul Obreja din judeţul Caraş-Severin. El a fost o personalitate complexă, care a unit cântarea de strană, fiind cântăreț în biserica din satul natal, cu exprimarea folclorică și tradițională. La baza repertoriului promovat de Achim Nica au stat încă de la început doinele, cea mai cunoscută fiind propria creaţie: „La Obreja-ntr-o grădină”, doină care l-a făcut celebru. Manifestarea spiritual-culturală a fost organizată de către Primăria şi Consiliul Local Obreja, Episcopia Caransebeșului și Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.