Festivalul corurilor de copii și tineri „Timotei Popovici” la Reșița

2 June 2019 Off By Pavel Canea
Festivalul corurilor de copii și tineri „Timotei Popovici” la Reșița

Cea de-a 37-a ediție a Festivalului corurilor de copii și tineri „Timotei Popovici” s-a desfășurat anul acesta chiar în ziua când este sărbătorită copilăria și tinerețea. Festivalul organizat de Episcopia Caransebeșului în cadrul Zilelor Credinței și culturii a avut loc ieri seară, 1 iunie, la Reșița. Pe scena Sălii Lira a Liceului de Arte „Sabin Păuţa” din municipiul reședință de județ au urcat sute de copii și tineri  care au încântat auditoriul cu cântări corale din perioada pascală, precum și printr-un repertoriu de cântece populare și patriotice.

La eveniment a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a oferit tuturor membrilor formațiilor corale daruri, pentru apreciere că au participat la acest festival, dar și cu ocazia Zilei Internaționale a copilului.

„Și în acest an ne-am bucurat de prezența mai multor formații corale din toate județele regiunii de vest a României și ne referim la corurile din Episcopia noastră, dar și din Timișoara, Arad și Hunedoara. Ne bucurăm foarte mult că am organizat și în acest an Festivalul Timotei Popovici și le mulțumim tuturor celor ce s-au implicat în buna desfășurare a lui. În mod special trebuie să îl felicităm și să-i mulțumim inițiatorului acestui festival, maestrului și compozitorului Dumitru Jompan, dar și maestrului Sabin Păuța care a participat la acest eveniment și pentru că suntem găzduiți în Liceul ce îi poartă numele. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această manifestare cultural-artistică și Îl rugăm să-i binecuvinteze pe toți copiii și tinerii care în această după amiază ne-au încântat și ne-au înălțat cu frumoasele cântări”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Festivalul corurilor de copii și tineri „Timotei Popovici” este primul festival coral pentru copii şi tineret din România, care a debutat în comuna Marga – judeţul Caraş-Severin la inițiativa maestrului Dumitru Jompan. Maestrul Jompan a prezentat la final și câteva cărți.

Corurile participante la acest festival au fost următoarele: Corul „Allegretto” al Liceului de Arte „Sabin Păuţa” din Reşiţa, dirijat de prof. Emanuela Moldovan, Corul de copii „Pui de cer”  al Centrului de Tineret din Moniom, Reşiţa, dirijat de Anita Radics, Corul „Steluţe” al Şcolii Gimnaziale Nr. 2 din Reşiţa, dirijor prof. Mariana Brebenariu, Corul „Vlăstarele Orăştiei” al Bisericii Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din Orăştie, dirijor prof. Androne Petru Eli, Corul „Amadeus” al Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva, dirijor prof. Jurj Popa Adriana Mihaela, Corul Seminarului Teologic din Arad dirijor prof. Ştefan Adrian Bugyi, Corul  Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Banatul de Munte, Reşiţa, dirijor pr. prof. Gheorghe Tistu, Corul mixt al claselor de teologie ortodoxă de la  Colegiul Național Pedagogic „Carmen Sylva” din Timișoara, dirijor prof. Florin-Nicolae Şincari și Corul „Timotei Popovici” al  Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş, dirijor pr. prof. Petru Paica.

Timotei Popovici este bănățean, cu origini în localitatea Tincova, judeţul Caraş-Severin. El s-a născut la 20 august 1870, a fost preot, pedagog și compozitor român, alcătuind numeroase compoziții laice și religioase, pentru cor de copii, coruri școlare, coruri pe trei voci și bărbătești.