In Memoriam Constantin și Hadrian Daicoviciu, la Muzeul din Caransebeş

30 October 2019 Off By Pavel Canea
In Memoriam Constantin și Hadrian Daicoviciu, la Muzeul din Caransebeş

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, organizează în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie Simpozionul Internațional „In Memoriam Constantin și Hadrian Daicoviciu”, la sediul instituției de cultură din Piața General Ioan Dragalina.

Evenimentul ajuns la cea de-a 45-a ediție a debutat în această dimineață și își propune să valorifice cercetările în domeniul științific al arheologiei și istoriei, aducând împreună cercetători din România și Serbia.

În deschidere Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a susținut o comunicare având ca temă „Evenimentele din anii 1949 și 1994 în istoria Episcopiei Caransebeșului. Repere ale comunității ecleziale din Banat”. Anul 2019 fiind un an jubiliar pentru Episcopia Caransebeșului, 75 de ani de la desființarea abuzivă din 1949 și 25 de ani de la reînființarea ei în 1994, Părintele Episcop a scos în evidență activitatea și viața episcopilor Veniamin Nistor și Emilian Birdaș, episcopii Eparhiei Banatului Montan în cele două momente importante.

După comunicare au urmat întrebări din partea istoricilor și cercetătorilor prezenți, la care Preasfințitul Lucian a răspuns pertinent, completând cu informații suplimentare tema expusă.

În continuare generalul de brigadă (r.) Gheorghe Cristian Dinulică a prezentat expoziția „Armata Română în anul Centenarului Banatului”, exponate din colecția personală, piese inedite: drapele de identificare, plachete, săbii, medalii, primite de-a lungul carierei de la personalități militare și civile din țară și străinătate.

În data de 31 octombrie vor avea loc lansări ale unor volume recente, care aduc în fața publicului cercetări din domeniul istoriei și arheologiei. În toate cele 3 zile istoricii și cercetătorii vor participa după comunicările în plen la lucrările pe secțiuni, la cea arheologică și la cea istorică. În ultima zi participanții de la secțiunea arheologică se vor deplasa în localitatea Constantin Daicoviciu pentru a vizita satul natal al marelui istoric, arheolog şi academician.