Manifestare cultural-artistică la Caransebeș de Ziua Culturii Naționale

16 January 2020 Off By Pavel Canea
Manifestare cultural-artistică la Caransebeș de Ziua Culturii Naționale

Sala de Festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului a găzduit miercuri, 15 ianuarie, o manifestare cultural-artistică pentru a marca și în acest an Ziua Națională a Culturii și a-l omagia pe poetul nepereche, Mihai Eminescu.

„Ne-am bucurat foarte mult că și Episcopia noastră a punctat frumos și articulat această zi atât de importantă pentru cultura și identitatea țării noastre, dar și a tuturor românilor de pretutindeni”, a spus Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, prezent la acest eveniment.

Elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, fiind coordonați de părintele profesor Pătruț Bănăduc au recitat mai multe poezii eminesciene, iar sub bagheta părintelui profesor Petru Paica au interpretat câteva cântece pe versurile „Luceafărului poeziei românești”.

„Le mulțumim celor care s-au implicat în această manifestare și credem că toate evenimentele organizate de Eparhia Caransebeșului  se vor plia pe aceste zile atât de importante din istoria patriei și a bisericii noastre, dar și din istoria culturii și literaturii române. Dumnezeu să ne ajute să fim continuatori a tot ceea ce înaintașii noștri au plămădit cu osteneală, dar și cu multă dragoste și jertfă”, a mai spus Părintele Episcop Lucian.

O incursiune în opera eminesciană a făcut și părintele profesor Pătruț Bănăduc de la Seminarul Teologic din Caransebeș. El a intercalat în programul elevilor seminariști elogii despre Mihai Eminescu, cea mai importantă voce poetică din literatura română.

La acest festin cultural au fost prezenți preoți din Caransebeș, elevi seminariști și de la alte școli din municipiu, precum și oameni care au dorit să rememoreze și să se bucure de opera poetică a lui Mihai Eminescu.