Sfinții Trei Ierarhi, modele de educație creștină

31 January 2020 Off By Herea Darius
Sfinții Trei Ierarhi, modele de educație creștină

Sfinții Trei Ierarhi sunt cunoscuți în credința ortodoxă ca luminători, ca propovăduitori ai unor învățături menite atât să întărească dreapta credință, cât și să lumineze poporul. Mai mult, Sfinții sunt model de viață dăruită lui Dumnezeu. „Mari dascăli ai lumii și Ierarhi”, sunt socotiți cele mai strălucite modele de păstori ai credinței ortodoxe.

Pornind de la aceste considerente, joi, 30 ianuarie , după Sfânta Liturghie, de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, Centrul de tineret „Sf. Stelian” Bocșa Română, în parteneriat cu Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa au organizat cea de-a V-a ediție a Simpozionului ”Sfinții Trei Ierarhi, modele  de educație creștină”.

Această a V-a ediție a fost una specială, constituită din trei părți: prima parte a fost cea religioasă, credincioșii participând la Sfânta Liturghie, iar, la final, copii de la Grădinița PP Bocșa, însoțiți de dna. ed. Dariana Dragoescu, și tineri de la Școala Generală nr. 1 Bocșa, membrii ai Centrului Catehetic „Sf. Stelian”, s-au împărtășit cu sfânt trupul și sângele Domnului.

Cea de-a doua parte a Simpozionului a fost dedicat cărții. Au fost prezentate volumele: In memoriam înv. Elena Mureșan  Shalom from Israel! Pagini din jurnal de pelerin de Gabriela Șerban (, revista „Bocșa culturală” nr. 4/ 2019 și Centenar România, centenar părintele Galeriu de Argentina Grămadă. Au vorbit prof. Stela Boulescu, bibl. Gabriela Șerban și prof.dr. Dorel Viorel Cherciu.

Cea de-a treia parte a Simpozionului a aparținut părintelui drd. Silviu Ferciug și a fost dedicată unui proiect al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române care, în primele zile ale lunii februarie 2020, împlinește un veac de existență în slujba națiunii române și a cercetării științifice.

Cu acest prilej, pe parcursul întreg anului 2020 se vor desfășura activități diverse. Una dintre acestea este și cea din data de  30 ianuarie 2020, ora 12.00. La această dată și oră, în instituții partenere din toată țara, s-a prezentat, în 12 minute, un material sintetic despre istoria institutului, în format PPT.

Între Instituțiile partenere se numără și Parohia Ortodoxă „Sf. Nicolae” Bocșa Română, de asemenea Liceul Teoretic „Tata Oancea”, precum și Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa.

 Evenimentul s-a încheiat cu tradiționalele diplome de apreciere din partea organizatorilor acordate celor care, prin faptele lor, se străduiesc să fie utili oamenilor și plăcuți lui Dumnezeu, dar și harnicilor tineri ai Centrului Catehetic „Sf. Stelian” Bocșa Română. (Gabriela Șerban)