Protopopul Mihail Gașpar, slujbă de pomenire la 140 de ani de la naștere, în Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” Bocșa Montană

25 January 2021 Off By Pavel Canea
Protopopul Mihail Gașpar, slujbă de pomenire la 140 de ani de la naștere, în Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” Bocșa Montană

Duminică, 24 ianuarie 2021, importantă zi în istoria României, – Unirea Principatelor sub Alexandru Ioan Cuza, – la Biserica Ortodoxă cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din Bocșa Montană a avut loc un eveniment dedicat celor 140 de ani de la nașterea protopopului și scriitorului Mihail Gașpar (1881 – 1929).

Cu acest prilej, pr. Daniel Adam a gândit evenimentul în câteva părți, astfel că, după Sfânta Liturghie a săvârșit o slujbă de pomenire a protopopului Gașpar, apoi s-a dezvelit o placă omagială explicativă la bustul aflat în curtea Bisericii, iar ultima parte a fost dedicată vorbirii, istoricul Mihai Vișan aducând în atenția credincioșilor prezenți personalitatea lui Mihail Gașpar, dar și actul Unirii de la 1859.

Se cunoaște deja că, în urmă cu 10 ani, la împlinirea a 130 de ani de la naşterea scriitorului şi protopopului Mihail Gașpar, Biblioteca Orășenească a organizat un complex de manifestări culturale constând în confecționarea şi amplasarea unei plăci omagiale pe casa  în care a trăit şi muncit  patriotul bocşean. Amplasarea unei plăci de marmoră, realizarea unei cărţi – Mihail Gaşpar şi Nicolae Iorga în fondurile Bibliotecii „Tata Oancea” din Bocşa – şi existenţa unui DVD realizat de TVR Timişoara cu reportajul care redă evenimentul, rămân mărturii ale cinstirii acestei importante personalități ale Bocșei la 130 de ani de la naștere.

Iată că, după zece ani, la 140 de ani de la naștere, protopopului Mihail Gașpar i se organizează un nou eveniment, mai restrâns (din cauza pandemiei); de astă dată, la propunerea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, Biserica lui Mihail Gașpar, cu sprijinul Casei de cultură Bocșa, confecționează și amplasează pe bustul protopopului o placă omagială explicativă. Bustul lui Mihail Gașpar, care se găsește în curtea Bisericii, este realizat de artistul bănățean Romul Ladea și a fost dezvelit în 27 iunie 1943.

De asemenea, se cuvine a preciza că, de-a lungul timpului, scriitorului și protopopului Mihail Gașpar i s-a dat importanța cuvenită, personalitatea și activitatea acestuia fiind în atenția oamenilor de cultură bocșeni. În acest sens, deosebit de importantă este strădania autorilor unor cărți dedicate protopopului bocșean, cum ar fi volumul Mihail Gașpar – un corifeu al culturii bănățene semnat de  Mihai Vișan și Daniel Crecan (Timișoara: David Press Print, 2016) sau cartea Biserică și comunitate în Protopopiatul Bocșei 1892-1950 autori Mihai Vișan, Daniel Crecan și Ciprian Costiș (Timișoara: David Press Print, 2018).