76 de ani de la deportarea germanilor din Banatul Montan în URSS

25 January 2021 Off By Herea Darius
76 de ani de la deportarea germanilor din Banatul Montan în URSS

Luna ianuarie a fiecărui an marchează comemorarea deportării germanilor din Banatul Montan în URSS, tragicul eveniment petrecut în ianuarie 1945. În acest context, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din municipiul Caransebeș, în colaborare cu Forumul Democratic al Germanilor Caraș-Severin, cu Serviciul Județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale, cu Biblioteca Județeană „Paul Iorgovici” Reșița și cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, a organizat evenimentul comemorativ „76 de ani de la deportarea germanilor din Banatul Montan în URSS”.

Episcopia Caransebeșului a fost reprezentată de părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Eparhiei, care, asemenea celorlalți oameni de cultură prezenți la eveniment, a subliniat importanța organizării unor manifestări comemorative privind evenimentele istorice care au marcat Banatul de Munte și întreaga Românie, pentru ca astfel noile generații să înțeleagă repercusiunile posibile a oricărei decizii și să nu mai repete greșelile înaintașilor.

Expoziția a cuprins peste 50 de reproduceri ale documentelor care atestă tragedia locuitorilor germani din Banatul de Munte și din România din momentele deportării. Reprezentanții instituțiilor și oamenii de cultură prezenți la eveniment au prezentat experiențe personale privind evenimentul deportării, obiecte vechi confecționate de germanii deportați, precum o ramă pentru fotografie și un joc domino, documentele expuse care au cuprins tabelele numelor celor deportați și alte povești cunoscute despre populația germană deportată.

În contextul pandemiei, evenimentul a fost transmis online pe pagina de Facebook a Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță.