Reuniune a fiilor satului la Dalboșeț

19 September 2021 Off By Pavel Canea
Reuniune a fiilor satului la Dalboșeț

Manifestarea spiritual-culturală ce s-a desfășurat în comuna Dalboșeț, sâmbătă, 18 septembrie, va rămâne în memoria colectivă a almăjenilor din întreg cuprinsul Văii Almăjului. Ziua a debutat cu întâmpinarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului de către un număr foarte mare de locuitori din comuna Dalboșeț,  fii și fiice ale satului, veniți de aproape sau de departe la această întâlnire de suflet, organizată de Primăria și Parohia din această localitate. Foarte mulți istorici, cercetători, profesori, medici, academicieni, economiști, oameni de cultură, care s-au născut în Dalboșeț și care acum își desfășoară activitatea la cel mai înalt nivel în țară și în străinătate, s-au reunit la această manifestare spiritual-culturală.  

Prima parte a acestei sărbători locale a debutat cu o slujbă de Te Deum oficiată de către Părintele Episcop, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, precum și un Polihroniu. A urmat de o slujbă de pomenire pentru preoții care au slujit în biserica parohială, precum și pentru toți fiii satului adormiți în Domnul. La finalul sfintelor slujbe, Preasfinția Sa a ținut și un cuvânt în care a subliniat rolul determinant pe care l-a avut și îl are biserica în viața credincioșilor, ea fiind inima satului românesc.

Fiii satului din Dalboșeț au venit, de aproape sau de departe, în Betleemul lor și cu toții ne-am rugat în biserica din inima satului, în biserica în care ei au fost botezați, unii dintre ei s-au cununat și aceeași biserică în care unii dintre ei și-au mărturisit păcatele în cadrul Tainei Sfintei Spovedanii și s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. Biserica este mama noastră și fiii satului Dalboșeț, astăzi, s-au reunit, cu mic, cu mare, în curtea bisericii și în cadrul Sfintei Liturghii, la slujba de Te Deum și la slujba de pomenire pentru cei adormiți, pentru fiii satului care au plecat în Împărăția lui Dumnezeu”, a precizat ierarhul.

În continuare, Părintele Episcop a oferit mai multe Diplome de excelență „Episcop Emilian Birdaș”, pentru cei care se străduiesc să păstreze credința, cultura și toate valorile care ne definesc ca neam.

În partea a doua a întâlnirii, lucrările acestei reuniuni de suflet s-au mutat în Căminul cultural unde a fost lansat al doilea volum Dalboșeț – Studiu monografic, ediția a doua, avândul ca autor pe doamna profesor Icoana Budescu, născută în localitatea Globu Craiovei, dar căsătorită la Dalboșeț cu profesorul Nistor Budescu și stabilită aici. Au fost susținute mai multe alocuțiuni de către doamna profesor Icoana Budescu, domnul primar Florin Curița și de alți fii ai satului, care activează în mai multe domenii de activitate atât în țară, cât și în străinătate, despre care Preasfințitul Părinte a precizat:

Cu prilejul acestei reuniuni, s-a lansat și volumul monografic «Dalboșeț – Studiu Monografic», ediția a II-a, un volum foarte important, alcătuit și scris cu multă acribie și precizie de doamna profesor Icoana Budescu. Doamna profesor a activat la Școala din Dalboșeț foarte mulți ani și, în ultima parte a activității sale didactice, a fost și director al acestei școli, identificându-se cu acest sat, cu locuitorii acestei comune, și arătându-și dragostea pentru elevii care au urmat cursurile Școlii din Dalboșeț. Au fost prezenți foarte mulți cercetători, istorici, profesori, academicieni, oameni de cultură, oameni care au plecat din Dalboșeț în țară și străinătate pentru a face cinste satului natal, Banatului de Munte și României.

 Evenimentul a culminat cu înmânarea a mai multor diplome, distincții și titluri de „Cetățean de onoare”, pentru fiii satului.