Colindul și muzica tradițională au încântat și sufletele reșițenilor

10 December 2021 Off By Pavel Canea
Colindul și muzica tradițională au încântat și sufletele reșițenilor

La Palatul Culturii din Reșița, s-a desfășurat joi, 9 decembrie, un spectacol de colinde și muzică tradițională intitulat „Dragostea din Cer primită”,  organizat de Episcopia Caransebeșului în colaborare cu Consiliul Județean Caraș-Severin, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Naționale.

Acest spectacol a fost susținut de renumiții soliști Ramona Vița, Nicu Novac, Georgiana Vița și Titian Puichiță, în acompaniamentul Orchestrei „Virtuozii Semenicului” a CJCPCT, sub bagheta maestrului Petrică Vița, dar și de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului și elevii seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, spectacol pe care Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului îl consideră un pas înainte spre revenirea la normalitatea atât de dorită de toți credincioșii și pentru care ierarhul este recunoscător față de Dumnezeu și de toți cei care s-au implicat pentru a-l face posibil:

După Ziua Națională a României și la câteva zile după sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, participăm cu bucurie la spectacolul organizat de Episcopia Caransebeșului, în colaborare cu interpreții de muzică populară din Banatul Montan, cu Grupul Ethos al Episcopiei Caransebeșului și cu elevii Seminarului Teologic din Caransebeș. Mulțumim lui Dumnezeu pentru că, încet, revenim la o stare de normalitate și din acest punct de vedere, credincioșii noștri fiind dornici și de asemenea evenimente, concerte, spectacole de Crăciun. Îi mulțumim lui Dumnezeu și pentru acest spectacol și îi felicităm pe toți colindătorii care ne-au binevestit Nașterea lui Mesia. Îi felicităm pe toți cei care au venit cu inima curată și bună, cu inima deschisă, ca să asculte colindul strămoșesc și mesajul adus de îngeri, mesajul ceresc, că Mesia, Domnul nostru Iisus Hristos, S-a născut. Îl rugăm pe Dumnezeu să răsplătească tuturor, și colindătorilor, și ascultătorilor, și Dumnezeu să ne ajute să parcurgem în continuare Postul Crăciunului și să ne închinăm cu vrednicie în fața Pruncului Divin, care Se naște din nou pentru noi și pentru a noastră mântuire”.

Totodată, Părintele Episcop a anunțat, cu bucurie și recunoștință față de Dumnezeu, continuarea manifestărilor prilejuite de Nașterea Domnului, prin desfășurarea Alaiului Colindătorilor, un alt eveniment mult așteptat cu prilejul Crăciunului în Eparhia Banatului de Munte, ca o comuniune a credincioșilor cu păstorii, magii și cu îngerii, împrejurul ieslei:

Așteptăm cu nerăbdare Alaiul Colindătorilor, îi așteptăm pe toți colindătorii din toate zonele Banatului Montan să vină la Catedrala Episcopală din Caransebeș și să aducă, și în acest an, vestea cea bună a Nașterii Mântuitorului Hristos”.

Evenimentul s-a desfășurat cu respectarea condițiilor impuse de starea de pandemie și au participat autorități județene și locale, preoți și credincioși care au dorit să se bucure de mesajul colindului și al cântului popular, în așteptarea Nașterii Domnului.

Manifestarea face parte din cadrul proiectului „Sărbătoare în casa ta”, fiind înregistrat și difuzat ulterior pe paginile de socializare ale instituțiilor organizatoare.

Același spectacol a avut loc joi, 2 decembrie, în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial din Caransebeș și se va desfășura și vineri, 10 decembrie, în localitatea Șoșdea.