Tinerii, mesageri ai unității creștinilor

26 January 2019 Off By Herea Darius
Tinerii, mesageri ai unității creștinilor

Cât timp mai avem astăzi pentru noi, învingând cu hotărâre compromisurile ce ne apar în cale? Câte clipe petrecem astăzi pentru a vorbi cu noi înșine, pentru a vorbi cu Dumnezeu?  Suntem într-o goană nebună „să facem”, „să fim” sau „să avem” anumite lucruri. Ce mai simțim in această agitație? Mai reușim să ne ascultăm nevoile inimii sau ale sufletului? La toate aceste întrebări au încercat să răspundă cei 17 tineri ai Centrului de tineret „Mesagerii Unității”, elevi ai Colegiului Național ,,Traian Lalescu”, pe parcursul celor 4 zile pe care le-au petrecut în Italia la „Săptămâna Mondială de rugăciune pentru Unitatea Creștinilor”.

Joi, 17 Ianuarie, tinerii, însoțiți de pr. prof. Nicolae Chiosa, neobositul părinte Damaschin Tătaru și pr. Petrică Ghimboașă de la Parohia Berzovia, au plecat spre Italia, dornici de a se uni, în rugăciune și închinare, cu prietenii italieni, alături de care au format o mare și frumoasă familie, unită prin iubire, unită cu scopul de a iubi.

La destinație, delegația din Reșița a participat la o slujbă oficiată în biserică ortodoxă română din Folignio, urmând dezbateri și împărtășiri cu privire la proiectele pe care tinerii le au pentru viitor, rugăciuni în comuniune pentru unitate și pentru o tinerețe trăită întru Hristos.

Cum se pot descrie cel mai bine experiențele trăite de tineri în Italia? Doar prin cuvintele celor care au fost acolo, simțind, chiar îmbrățișând unitatea:

Cele mai emoționante momente au fost slujbele la care am participat, slujbe  în care toți ne-am înălțat inimile spre Cer și le-am unit cu Dumnezeu. În acele momente, rugăciunile noastre deveniseră unele fără cuvinte și fără nicio cerere, ci doar un mijloc prin care lumina se revărsa în sufletele noastre, un mijloc prin care am simțit că îl îmbrățișăm pe Dumnezeu.  Eu cred ca unitatea  înseamnă atât  oameni frumoși, cât și momente de căutare care se transformă în momente de regăsire. România și Italia au devenit în foarte scurt timp acasă prin Tabara Ecumenică de la Loreto, prin întâlniri permanente care consolidează raporturile dintre noi și prin experiențele pe care le împărtășim noi tinerii, unii cu alții. In Decembrie, noi, tinerii din România, am avut bucuria de a fi împreuna cu tinerii din parohia lui Don Giorgio, coordonați de Marco și Elena, iar săptămâna trecută am avut bucuria de a fi din nou împreună. Concret, despre asta e unitatea”, împărtășește gândurile ei Bianca Ciuculescu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița.

Pe lângă experiențele trăite, prieteniile legate și amintirile frumoase cu care tinerii s-au întors acasă, aduc cu ei și bucuria de a descoperi ce este cu adevărat unitatea și cum se manifestă ea, atât în relația cu Dumnezeu, cât și în relația cu aproapele și încheiem prin cuvintele aceleiași tinere:

Astfel, în loc să așteptăm mereu ca nevoia noastră de fericire sau de împlinire să fie satisfăcută din surse exterioare, cum ar fi să încercăm să privim în interiorul nostru, să lucrăm din interior și să coordonăm orice gând, trăire sau emoție de acolo? Există o flacără în interiorul nostru pe care o ignorăm, pe care nu o lăsăm să se manifeste. O fărâmă dumnezeiască ce așteaptă să lumineze. Dacă vom începe să lucrăm mai mult cu noi, aceasta ne va ajuta să găsim adevărata fericire și împlinire sufletească, pentru că un om fericit este un om care îl are pe Dumnezeu în suflet. Trebuie doar să începem să fim noi, pentru a trăi în armonie cu ceilalți și cu divinitatea.” (Bianca Ciuculescu)