Pe potecile de munte ale satului bănățean

25 January 2019 Off By Pavel Canea
Pe potecile de munte ale satului bănățean

Zilele trecute preoții cercului pastoral Valea Timiṣului, Protopopiatul Caransebeṣ s-au întâlnit pentru prima dată în anul 2019, în micul sat de pe Valea Timiṣului de la poalele muntelui Ţarcu, în tȃnăra Parohie Sub-Margine.

Programul întâlnirii a debutat în Sfânta Biserică unde s-a săvârṣit slujba Actistului Domnului nostru Iisus Hristos. După încheierea sfintei slujbe, părintele paroh Alexandru Bujancă a prezentat istoricul acestei mici comunități cu instituțiile ce activează și a evidențiat personalitățile ce au contribuit la bunul mers al acestei localități.

De asemenea, a amintit că iubirea față de Biserică și slujirea față de Dumnezeu au motivat cele 54 de familii cu 148 de credincioṣi, ca în anul 2003 să înceapă ridicarea unui sfânt locaṣ de  închinare. Bucuria finalizării lucrărilor a fost împărtăṣită de aceṣti credincioṣi la data de 14 iulie 2005, când sfânta Biserică a fost târnosită de către Preasfințitul Părinte Laurențiu.

În data de 27 noiembrie 2011 într-un cadru festiv a avut loc slujba de sfințire a picturii când Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeṣului a poposit în această mică parohie, îmbărbătând și binecuvântând pe toți ctitorii și binefăcătorii acestui sfânt locaș.

Părintele Bujancă a menționat și lucrarea  binefăcătoare a școlii primare ce a activat din anul 1949 până în anul 2009 când ṣcoala primară s-a închis și elevii merg la școala gimnazială a centrului de comună Armeniṣ. Astfel, biserica este singura instituție de aici care a rămas să împlinească nevoile acestor evlavioṣi și vrednici gospodari ai acestei comunități.

După prezentarea istoricului de către părintele paroh a avut loc stabilirea programului și activitățile  cercului pastoral din anul 2019. (Pr. Vasile Dragomir)