Atestat profesional la Seminarul din Caransebeș

30 May 2019 Off By Pavel Canea
Atestat profesional la Seminarul din Caransebeș

15 elevi din anul terminal al Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș s-au înscris la examenul de atestat profesional. Miercuri, 29 mai, elevii seminariști au susținut examenul pentru obținerea atestatului profesional în fața comisiei de examinare formată din profesorii școlii teologice, comisie ce a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

Examenul de atestat teologic are un dublu rol, acela de a verifica cunoștințele obținute de elevi la discipline de specialitate, precum și de a certifica aptitudinile și competențele dobândite pe parcursul celor 4 ani de studiu.

În prima parte a examenului elevii seminariști au susținut lucrările teoretice, lucrări ce au fost alcătuite de ei sub coordonarea părinților profesori. Cunoștințele elevilor dobândite în cei 4 ani de studiu au fost examinate și printr-o probă orală la disciplinele Omiletică și Catehetică, Tipic, Liturgică și Muzică.

„Remarcăm în susținerea elevilor noștri la lucrările de atestat unele teme interesante care pot fi adâncite într-o viitoare cercetare, precum și răspunsurile bune pe care le-au dat la proba orală, ceea ce înseamnă că ei și-au însușit cunoștințele predate de către profesori la clasă, dar și garanția reușitei în viitor”, a afirmat părintele profesor Rusalin Isac, directorul Seminarului din Caransebeș.

După reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române din Caransebeş, în anul 1865, primul episcop, Ioan Popasu, a reuşit încă din noiembrie acelaşi an, să mute la Caransebeş secţia românească a institutului teologic din Vârşeţ, spre a activa aici. De atunci și până în zilele noastre au activat la această școală de vocație din Caransebeş profesori cu o pregătire teologică deosebită, care au instruit și învățat zeci de generații de teologi. De-a lungul vremii Seminarul s-a evidenţiat cu precădere și prin activitatea corală, pe măsură să-i ducă faima în ţară şi străinătate.