Consfătuirea semestrială a profesorilor de religie din Episcopia Caransebeșului

5 October 2020 Off By Pavel Canea
Consfătuirea semestrială a profesorilor de religie din Episcopia Caransebeșului

Anul 2020, început sub semnul binecuvântării dumnezeiești, nu anunța situația amară prin care va trece întreaga lume și anume pandemia generată de un virus foarte agresiv, numit Sars-Cov 2. Numărul mare de infectări a dus la închiderea școlilor și la adoptarea multor restricții de ordin social și medical, care s-au prelungit pe tot parcursul anului. Nefiind permise întâlnirile în grupuri mari de persoane, din dorința de a limita posibilitatea infectării cu noul coronavirus, pentru anul acesta s-a propus organizarea consfătuirii semestriale a profesorilor de religie din Episcopia Caransebeșului în format on-line. Data aleasă pentru întâlnire (1 octombrie), nu a fost întâmplătoare, deoarece s-a dorit ca întâlnirea profesorilor să fie pusă sub binecuvântarea Maicii Domnului, ca acoperământ sfânt și zid de întărire înaintea incertitudinilor și a încercărilor.

Întâlnirea a debutat pe platforma on-line cu un cuvânt de bun venit al părintelui inspector şcolar pentru disciplina Religie, Nicolae Chiosa. În continuarea cuvântului, părintele inspector Chiosa, în calitate de moderator, a anunțat prezențele online ale următorilor invitați: domnul inspector școlar general pentru disciplina Religie, Vasile Timiș, profesorii de religie Dorina Coste și Lucian Duma, domnul profesor Romeo Moșoiu, consilier în cadrul Ministerului Educației și Cercetării din Bucureşti și reprezentantul din partea Episcopiei Caransebeșului, părintele arhimandrit Casian Rușeț.

Domnul conferențiar universitar dr. Vasile Timiș a prezentat o scurtă radiografie a învățământului religios în vreme de pandemie, îndemnând profesorii de religie să fie repere de bucurie și de întărire pentru elevi, prin transmiterea cu dragoste a învățăturilor dumnezeiești și prin respectarea regulilor sanitare existente.

Doamna profesoară Coste Dorina a adus în atenția profesorilor de religie faptul că, în perioada de pandemie, atunci când învățământul românesc s-a desfășurat în spaţiul virtual, s-a constituit o platformă on-line pentru disciplina religie, ai cărei promotori au fost doamna profesoară Ionița Timiș din Cluj-Napoca și doamna profesoară Dorina Coste din Caransebeș. Ulterior, mai mulți profesori de religie au răspuns apelului de a concepe și de a posta lecții pe platforma creată. Titlul platformei online este red-religie.ro.

Domnul profesor Lucian Duma a reamintit celor prezenți la consfătuire cele două opționale aprobate de Patriarhia Română („Pregătiți pentru viață”; „Adolescență și autocunoaștere”) și a anunțat faptul că a obținut un premiu deosebit la o gală a recunoașterii meritelor profesorilor creatori de educație, cu proiectul său școlar „Diferiți, dar egali”.

Domnul profesor Romeo Moșoiu a adus în atenția profesorilor de religie posibilitatea formării acestora pe programele opționale, propuse de Patriarhia Română în cadrul ramurii disciplinare educație pentru viață, precum și rugămintea de a-i familiariza pe elevi cu pagina de internet – 3 minute de Religie.

La finalul întâlnirii, părintele arhimandrit Casian Rușeț a transmis un mesaj de încurajare celor prezenți, îndemnându-i să fie apropiați de elevi, să fie creativi atunci când concep lecțiile de la clasă, să fie atenți la sănătatea proprie și a celor din jur și să deruleze pe mai departe activitățile şi proiectele educative propuse.  (Prof. Adrian Păunescu)