Slujire arhierească în Parohia Ezeriș

5 October 2020 Off By Pavel Canea
Slujire arhierească în Parohia Ezeriș

În duminica a 19-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a fost alături de comunitatea din Parohia Ezeriș, Protopopiatul Reșița. La orele dimineții Părintele Episcop a sfințit două icoane din mozaic ce reprezintă pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României și pe Sfântul Ierarh Nicolae. Sfintele icoane sunt amplasate pe gardul ce înconjoară sfânta biserică. În continuare ierarhul  a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, în prezența autorităților locale și a unui număr mare de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Ne-am bucurat alături de credincioșii acestei dinamice parohii pentru că în ultimii ani au împodobit biserica din această localitate. În interior s-au făcut mai multe lucrări, s-au achiziționat policandre, s-a restaurat pardoseala în interiorul bisericii și s-au achiziționat mai multe obiecte de cult. De asemenea, s-au început lucrările în avlia bisericii la o capelă mortuară. Așadar, părintele paroh în cei trei ani de activitate pastoral-misionară desfășurată aici la Ezeriș, împreună cu credincioșii, a făcut lucruri mari și importante, de aceea am socotit ca astăzi să fim alături de această comunitate importantă din Eparhia noastră”, a subliniat Preasfințitul Lucian.

Pentru rodnica activitate pe care o desfășoară părintele Marius în Parohia Ezeriș, ierarhul l-a hirotesit sachelar. „Îi felicităm pe toți pentru dragoste, implicare și pentru faptul că sunt receptivi la cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos, care astăzi ne îndeamnă la milostenie. Trebuie să fim milostivi unii față de alții și cu toții să încercăm să călcăm pe urmele Mântuitorului și a sfinților, căci iubirea milostivă ne duce în Împărăția Cerurilor”, a mai spus Părintele Episcop Lucian.   

Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Ezeriș datează din anul 1801. Construcţia a început 1798, iar în 1883 s-a făcut o reparaţie capitală, înălţându-se zidurile cu un metru. Pictura a fost făcută de Teodor Gherdanovici din Lugoj, după zidire, iar mai apoi de Filip Matei din Bocşa. Târnosirea bisericii a fost făcută în anul 2011 de către Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului.

Tot duminică, 5 octombrie, la Ezeriș, Preasfințitul Lucian a încreștinat pe Maria-Selena, fiica părintelui paroh Marius Ionuț Iovănescu, săvârșind Taina Sfântului Botez după Sfânta Liturghie.