Burse pentru elevii și studenții merituoși oferite de Episcopia Caransebeșului

13 November 2020 Off By Pavel Canea
Burse pentru elevii și studenții merituoși oferite de Episcopia Caransebeșului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian, în Permanența Consiliului Eparhial al Episcopiei Caransebeșului s-a luat hotărârea de a sprijini învățământul teologic prin acordarea de burse lunare elevilor și studenților ce activează în școlile de teologie care funcționează atât la nivelul Episcopiei Caransebeșului, cât și la Facultatea de Teologie din Arad, pentru anul de studii 2020-2021. Părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier eparhial în cadrul Sectorului Cultural a explicat cât este de important și necesar acest ajutor din partea Episcopiei Caransebeșului pentru a susține în continuare învățământul teologic la cel mai înalt nivel.

„Pentru a încuraja performanța tinerilor teologi, Episcopia Caransebeșului dimpreună cu protopopiatele din subordine, au hotărât să acorde lunar burse de merit și burse de studiu pentru cei mai merituoși elevi și studenți din Episcopia Caransebeșului. În felul acesta Eparhia Banatului Montan intenționează să încurajeze excelența și pe cei mai buni elevi și studenți, oferindu-le burse lunare în valoare de 10.000 de lei”, a spus părintele arhimandrit Casian.

Pentru fiecare persoană bursele de merit sunt în valoare de 500 de lei și tot fiecare elev în parte, care dorește să facă performanță în învățătură, primește burse de studiu în valoare de 300 de lei. De asemenea, un ajutor foarte necesar se îndreaptă spre elevii care sunt buni la învățătură însă nu au posibilități materiale, aceștia primind burse sociale.

„Prin alocarea acestor burse, elevii și studenții se vor putea susține în școlile de teologie care funcționează atât la nivelul Episcopiei Caransebeșului, cât și la Facultatea de Teologie din Arad. Nădăjduim că astfel, toți elevii și studenții noștri vor fi încurajați pentru a-și spori performața în învățătură și pentru a face cinste Episcopiei Caransebeșului și învățământului din județul Caraș-Severin”, a mai adăugat părintele consilier.  

După reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române din Caransebeş, în anul 1865, primul episcop, Ioan Popasu, a reuşit încă din noiembrie acelaşi an, să mute la Caransebeş secţia românească a institutului teologic din Vârşeţ, spre a activa aici, după modelul şagunian al Mitropoliei de la Sibiu, deopotrivă viaţa bisericească ortodoxă, românească şi teologică, specifică zonei.

Mergând pe firul istoriei, în cei 150 de ani de existenţă, învăţământul teologic din Caransebeş a rămas o constantă bine definită a Banatului Montan, chiar şi atunci când activitatea Episcopiei din Caransebeş a fost suspendată de regimul comunist.

Deşi învăţământul teologic propriu-zis a luat fiinţă şi s-a organizat în Caransebeş odată cu reînfiinţarea Episcopiei Caransebeşului sub ierarhie română, în anul 1865, există totuşi indicii sigure că Biserica Ortodoxă Română de pe aceste meleaguri nu a fost lipsită de-a lungul vremii de posibilitatea de a-şi forma mereu slujitori ai Sfintelor Altare.