Hirotonie întru preot la Catedrala Episcopală din Caransebeș

14 November 2020 Off By Pavel Canea
Hirotonie întru preot la Catedrala Episcopală din Caransebeș

În ziua de cinstire a Sfântului Ioan Gură de Aur Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a slujit la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. Părintele Episcop a săvârșit Sfânta Liturghie în cadrul căreia a oficiat și Taina Hirotoniei în treapta preoției. Ierarhul l-a hirotonit pe diaconul Ion Bosioc ce va merge să slujească în Parohia Plugova din Protopopiatul Băile Herculane.

„Îi mulțumim Mântuitorului Hristos pentru că am putut astăzi să săvârșim Sfânta Liturghie chiar în ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopopului, cel care a trecut la cele veșnice în anul 407. Înainte de a pleca să de-a răspuns bun înaintea Arhiereului Celui Veșnic, Sfântul Ioan Gură de Aur a spus «Slavă lui Dumnezeu pentru toate». De aceea se cuvine ca și noi toți să spunem astăzi slavă lui Dumnezeu pentru toate, pentru această Sfântă Liturghie, Taină a Hirotoniei și pentru această duhovnicească întâlnire”, a subliniat în cuvântul de final Părintele Episcop.

Totodată, Preasfințitul Lucian a arătat ce impact are familia preotului în comunitatea în care își desfășoară activitatea. „Părintele Ion va merge în parohia încredințată spre păstorire și va avea grijă de turma încredințată spre păstorire. Familia preoțească a fost, este și va rămâne un model de viețuire în societatea noastră românească. De aceea ținem foarte mult ca preotul dimpreună cu preoteasa să locuiască în parohia încredințată lor. Acolo trebuie să-și îndeplinească misiunea spirituală, liturgică, pastoral-misionară, dar în același timp să desfășoare o activitate bogată din punct de vedere administrativ-gospodăresc. Astfel încât să fie un model în împlinirea în chip armonios a lucrării Mariei și a Martei.”

Preasfințitul Părinte Lucian l-a hirotesit și duhovnic la finalul Sfintei Liturghii, iar părintele Ion va merge în Parohia Plugova ca să-și înceapă activitatea pastoral-misionară după o perioadă de pregătire practică la Catedrala din Caransebeș.

Ierarhul le-a mulțumit tutuor celor ce au venit să-i fie alături părintelui Ioan la acest moment important din viața lui. „Îl felicităm pe părintele Ion, îi dorim preoție curată și neprihănită și de asemenea o felicităm și pe doamna preoteasă, dar și pe părinții care l-au născut și l-au crescut cu o educație aleasă pentru că de mic i-au insuflat dragostea de biserică.”

Parohia Plugova din Protoppiatul Băile Herculane are 245 familii cu 635 credincioşi. Biserica parohială are hramul „Adormirea Maicii Domnului” și a fost ridicată în anul 1846.