Premii pentru elevii merituoși de la Seminarul Teologic Ortodox din Caransebeș

18 June 2021 Off By Pavel Canea
Premii pentru elevii merituoși de la Seminarul Teologic Ortodox din Caransebeș

Joi, 17 iunie, s-a desfășurat premierea elevilor ce studiază în clasele a IX-a, a X-a și a XI-a la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. Evenimentul s-a desfășurat în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial, la care a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, părinții profesori de la Seminar, elevii seminariști, dar și părinți ai acestora.

În deschiderea manifestării părintele profesor Rusalin Isac, directorul instituției de învățământ teologic din Caransebeș a prezentat un raport ce a cuprins activitatea didactică și extracurriculară desfășurată de profesorii și elevii Seminarului Teologic în anul școlar 2020-2021.

În continuare părinții diriginți au înmânat premiile elevilor merituoși, care au constat în diplome, cărți, alte daruri și bani. De asemenea, au fost premiați și elevii ce au avut o conduită exemplară în formarea lor duhovnicească, participând la programul liturgic din timpul anului școlar.

La final Preasfințitul Părinte Lucian i-a binecuvântat pe toți, le-a mulțumit părinților profesori și profesorilor pentru toată implicarea  și i-a îndemnat pe elevi să fie conștiincioși și în vacanță.

„I-am felicitat pe toți premianții, pe părinții profesori, pe ceilalți profesori și în general pe toți elevii Seminarului Teologic, dar și pe părinții, bunicii și însoțitorii care au ținut foarte mult să participe la această festivitate de premiere. Credem că Seminarul Teologic din Caransebeș are o tradiție frumoasă și va trebui pe mai departe să țină flacăra aprinsă a învățământului teologic, pentru că el a rezistat și în timpul regimului comunist. Avem învățământ teologic la Caransebeș încă din 1865, de când vrednicul de pomenire Ioan Popasu, primul episcop ortodox român al Caransebeșului, a adus Școala de Teologie de la Vârșeț aici la Caransebeș. Așadar, avem de peste 150 de ani tradiție teologică în cetatea Caransebeșului și credem că acest Seminar va dăinui pe mai departe, chiar dacă județul Caraș-Severin este depopulat și la ora actuală ne bazăm exclusiv pe candidații din județul nostru”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Potrivit programului școlar, elevii clasei a XII-a au fost premiați în data de 1 iunie, înainte de examenul de certificare a competenţelor profesionale (Atestat).

De-a lungul timpului, acest seminar a format caractere, atât culturale, cât și duhovnicești, zeci de generații de tineri care au devenit slujitori ai Bisericii lui Hristos. Elevii care aleg Seminarul Teologic din Caransebeș studiază aici discipline de specialitate ce ajută în viitor să urmeze Facultatea de Teologie și să-și păstreze identitatea ortodoxă, precum și multe discipline laice ce le dezvoltă orizontul de cunoaștere.