Etapa județeană a Olimpiadei de Religie la Oravița

20 March 2022 Off By Herea Darius
Etapa județeană a Olimpiadei de Religie la Oravița

Peste 120 de elevi din întreg județul Caraș-Severin au participat la faza județeană a Olimpiadei de Religie desfășurată la Oravița. Evenimentul a debutat cu un moment de rugăciune săvârșit de părintele arhimandrit Casian Rușeț alături de un sobor de preoți în biserica „Adormirea Maicii Domnului”, după care concurenții au mers în sălile de examen din incinta Liceului Teoretic „General Dragalina” pentru a rezolva subiectele, alcătuite în conformitate cu programa de examinare pentru olimpiadă.

Anul acesta Olimpiada de Religie se desfășoară pe parcursul a 2 zile. Astfel după susținerea examenului scris, elevii au servit masa de prânz și au urmărit un film pentru copii. În cursul după-amiezii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului alături de  Carina Pristavu, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin au oferit premii în bani și cărți elevilor ce au obtinuț rezultate bune la faza județeană a Olimpiadei de Religie. Totodată, pentru frumoasa și bogata activitate desfășurată atât la catedră, cât și în calitate de inspector pe disciplina Religie, Părintele Episcop i-a conferit părintelui Nicolae Chiosa ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” clasa a 2-a pentru clerici.

Știm că școala românească s-a născut în tinda Bisericii și, dintotdeauna, Școala și Biserica, Biserica și Școala au fost împreună, formându-i spiritual și intelectual pe copiii și tinerii noștri, pe credincioșii noștri. Această olimpiadă de religie din acest an este o bucurie aleasă pentru noi toți și o altfel de slujbă. Ne-am bucurat să vedem că, la Oravița, toată conducerea inspectoratului școlar este de față și în acțiune, iar Liceul «General Dragalina» s-a dovedit, pentru a nu știu câta oară, o gazdă bună, ospitalieră. O felicităm pe doamna director și îi felicităm pe toți cei care formați corpul profesoral în acest liceu de mare valoare din județul nostru și din țara noastră”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

De asemenea, ierarhul a mulțumit cadrelor didactice pentru că au ținut candela aprinsă în școala românească și în timpuri dificile:

„Mulțumesc profesorilor de religie pentru că, și în timpul pandemiei, au ținut candela aprinsă în școala românească și, chiar dacă s-au desfășurat cursurile și online, au rămas alături de minunații elevi. După doi ani, revenim, cu ajutorul lui Dumnezeu, la normalitate și mulțumim Mântuitorului Hristos ne-a dat posibilitatea de a fi împreună și de a ne îmbrățișa duhovnicește unii pe ceilalți”.

În continuare, doamna profesor Alideia Țepeneu, director al Liceului „ General Dragalina”, și-a exprimat bucuria găzduirii fazei județene a Olimpiadei de Religie și recunoștința față de partenerii organizatori, subliniind importanța acestui eveniment în contextul Postului Mare, după doi ani în care pandemia nu a permis organizarea fizică a unor astfel de evenimente:

Acest eveniment nu este organizat întâmplător în perioada Postului Mare, pregătindu-ne spiritual de cea mai mare sărbătoare a creștinismului, Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. El deschide seria activităților școlare și extrașcolare care se vor organiza fizic, după doi ani în care pandemia nu a permis acest lucru. Am văzut multă bucurie pe fața copiilor, de data aceasta fără mască și suntem deplin recunoscători că putem fi din nou împreună. Am spus-o deseori că Școala trebuie să fie lângă Biserică și Biserica lângă Școală și trebuie ținută strânsă această legătură”.

După festivitatea de premiere, s-a servit cina după care elevii au avut parte de activități de socializare și recreative.

A doua zi, toți elevii participanți au vizitat și au participat la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Călugăra.

Faza județeană a Olimpiadei de Religie a fost organizată de Episcopia Caransebeșului alături de Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin având ca parteneri Primăria Orașului Oravița, Liceul Teoretic „General Dragalina”, Liceul Tehnologic „Mihai Novac” și Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” – Călugăra.