Au fost premiați elevii merituoși ai Seminarului Teologic Ortodox din Caransebeș

9 June 2022 Off By Pavel Canea
Au fost premiați elevii merituoși ai Seminarului Teologic Ortodox din Caransebeș

În sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial din Caransebeș, s-a desfășurat premierea elevilor ce studiază la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. La evenimentul ce a avut loc joi, 9 iunie, a fost prezent și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, părinții profesori de la Seminar, elevii seminariști, dar și părinți ai acestora.

În deschiderea manifestării părintele profesor Rusalin Isac, directorul instituției de învățământ teologic din Caransebeș a prezentat un bilanț ce a cuprins activitatea didactică și extracuriculară desfășurată de profesorii și elevii Seminarului Teologic în anul școlar 2021-2022.

În continuare părinții diriginți au înmânat premiile elevilor merituoși, care au constat în diplome, cărți, alte daruri și bani. De asemenea, au fost premiați și elevii ce au avut o conduită exemplară în formarea lor duhovnicească, participând la programul liturgic din timpul anului școlar.

„Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această întâlnire frumoasă și festivă și pentru faptul că, iată, continuăm cu ajutorul Lui învățământul teologic aici în Banatul de Munte, pentru că aici la Caransebeș s-au ostenit mari profesori de teologie. Încercăm și noi să păstrăm candela aprinsă a învățământului teologic și să-i învățăm pe frații noștri mai mici, elevii teologi, să urmeze calea lui Dumnezeu. Îi învățăm pe elevii noștri să fie responsabili, conștiincioși, cuminți și activi, lucrători în Biserica Mântuitorului Hristos”, a subliniat Părintele Lucian.

La final Preasfințitul Părinte Lucian i-a binecuvântat pe toți, le-a mulțumit părinților profesori și profesorilor pentru toată implicarea  și i-a îndemnat pe elevi să fie conștiincioși și în vacanță. „Le-am urat tuturor vacanță plăcută, dar să nu uite că timpul și în vacanță trebuie fructificat. I-am îndemnat să participe la sfintele slujbe în parohiile lor și să se implice activ în serviciul divin public, la strană, în altar, ajutându-i pe preoții parohi și bineînțeles cei mari, cu binecuvântarea părintelui paroh, în duminici și sărbători, să rostească din când în când un cuvânt de învățătură”.

Tot cu ocazia acestei festivități de premiere, au fost premiați și elevii olimpici ce au reprezentat județul Caraș-Severin la Olimpiadele Naționale și au obținut premii importante. Astfel, a fost premiat Ciobanu Florin de la Seminarul Teologic din Caransebeș, ce a participat la Olimpiada Națională de Cultură și Spiritualitate Românească de la Baia Mare, Maria Daria Dudaș-Vasile de la Școala Gimnazială nr.8 din Reșița, ce a participat la faza națională a Olimpiadei interdisciplinare de limba și literatura română și religie – Cultură și Spiritualitate Românească, secțiunea gimnaziu, Suceava și Ariana Mariana Nedelcu de la Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” Moldova Nouă, ce a participat la faza națională a Olimpiadei de religie, Cultul Ortodox, secțiunea gimnaziu, Târgu Mureș.

De-a lungul timpului, acest seminar a format caractere, atât culturale, cât și duhovnicești, zeci de generații de tineri care au devenit slujitori ai Bisericii lui Hristos. Elevii care aleg Seminarul Teologic din Caransebeș studiază aici discipline de specialitate ce ajută în viitor să urmeze Facultatea de Teologie și să-și păstreze identitatea ortodoxă, precum și multe discipline laice ce le dezvoltă orizontul de cunoaștere. (Arhid. Cosmin Mutașcu)