Activități catehetice cu copiii și tinerii din Protopopiatele Caransebeș și Băile Herculane

9 June 2022 Off By Pavel Canea
Activități catehetice cu copiii și tinerii din Protopopiatele Caransebeș și Băile Herculane

La nivelul Protopopiatelor Caransebeș și Băile Herculane, au avut loc miercuri, 8 iunie, mai multe activități catehetice și socio-educative la care au participat aproximativ 80 de copii și tineri din mai multe parohii din proximitatea municipiului Caransebeș și de pe Valea Cernei.

Întâlnirile cu tinerii, desfășurate în patru localități diferite, se înscriu în strategia Departamentului de tineret ale eparhiei de dinamizare a activităților catehetice în zona Protopopiatelor Caransebeș și Băile Herculane și au fost organizate cu sprijinul voluntarilor de la ATOR Banatul de Munte.

O primă întâlnire a avut loc la Obreja, acolo unde, sub coordonarea părintelui Mihai Ciucur, copii și tineri din parohiile Iaz, Obreja și Glimboca au luat parte la o serie de activități catehetice, educative și recreative, organizate în cadrul proiectului „Măsuri integrate pe teritoriul GAL Țara Gugulanilor”, proiect finanțat prin programul POCU. Beneficiarii proiectului din parohiile amintite au luat parte la un moment de rugăciune alături de părintele Mihai Ciucur și de părintele Ovidiu Tinca de la parohia gazdă, după care au participat la două ateliere cu caracter duhvonicesc susținute de voluntarii din cadrul proiectului Împreună pentru copiii noștri. Dialogul duhovnicesc a fost urmat de o serie de jocuri și activități socio-educative, la finalul cărora toți copiii prezenți au primit pungi cu dulciuri din partea Episcopiei Caransebeșului.

Pe Valea Cernei, în parohia Bârza, voluntarii ATOR Banatul de Munte, au susținut un atelier de creație artistică și formare duhovnicească pentru copiii din clasele primare de la școala din localitate. Întâlnirea a fost organizată de către părintele paroh Bogdan Belu și a constituit atât un prilej de conectare a copiilor cu activitățile derulate la nivel eparhial, cât și de practică pentru atoriștii coordonați de tânăra Anamaria Iovu, voluntară în cadrul programului TDIS.

O altă întâlnire cu tinerii s-a desfășurat, în aceeași zi, în sala de ședințe a Protopopiatului Băile Herculane, care a găzduit o activitate catehetică la care au luat parte adolescenți și liceeni din orașul stațiune și localitățile învecinate. Activitatea a fost moderată de Anita Radics – președintele ATOR Banatul de Munte, iar atelierul pe teme duhovnicești a fost susținut de către teologul Daniel Nap și echipa de voluntari de la atelierul ”Tinerețe în Cuvânt” din cadrul programului TDIS. Elevii au fost însoțiți de doamna Georgeta Telehoi, dascăl de religie la liceul din Băile Herculane, un partener constant al activităților pe care Departamentul nostru de tineret le desfășoară în zona Văii Cernei.

La ceas de seară, biserica parohială din Mehadia, a găzduit o întâlnire la care au fost prezenți copiii care vor lua parte la Tabăra din Inima Satului Mehadia, în perioada 15-19 iunie 2022, alături de părinții acestora. La întâlnirea organizată de către părintele paroh Ciprian Danci, a fost prezentă, în calitate de delegat al Departamentului de Tineret al eparhiei, Anita Radics, cea care a prezentat programul taberei din localitate și a înmânat tricourile personalizate copiilor participanți. La activitatea de la Mehadia, care a marcat debutul în teren al programului Împreună pentru copiii noștri 2022, au fost prezenți și voluntari din comunitatea gazdă, precum și membri ai filialei ATOR Valea Cernei.

Toate activitățile s-au desfășurat cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și au fost organizate cu sprijinul preoților parohi și a tinerilor voluntari de la ATOR Banatul de Munte.