Binecuvântarea lucrărilor de la biserica din Mâtnicu Mare

31 December 2018 Off By Herea Darius
Binecuvântarea lucrărilor de la biserica din Mâtnicu Mare

În Duminica după Naşterea Domnului, Preasfinţitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeşului a slujit în Parohia Mâtnicu Mare din Protopopiatul Caransebeş. Ierarhul a binecuvântat exteriorul bisericii parohiale, ce are hramul „Adormirea Maicii Domnului” şi „Duminica Sfinţilor Români”, deoarece în ultima perioadă s-au efectuat lucrări de renovare şi înfrumuseţare. De asemenea, Preasfinţitul Lucian a binecuvântat şi o icoană cu Praznicul Adormirea Maicii Domnului de mari dimensiuni, ce se află pe frontispiciul sfântului locaş.

În continuare a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoţi şi diaconi. La sfânta slujbă au participat foarte mulţi credincioşi, precum şi autorităţi locale. Tuturor celor ce s-au implicat la lucrările de amenajare a bisericii, Preasfinţitul Lucian le-a oferit diplome şi acte de cinstire. La final un grup de băieţi au prezentat o scenetă cu tema naşterii Domnului, iar Părintele Episcop i-a răsplătit cu daruri.

„Mulțumim părintelui paroh și îl felicităm pentru toată lucrarea desfășurată la această parohie și le mulțumim credincioșilor pentru că au rămas în jurul bisericii în rugăciune și lucrare, pentru că acest locaș de închinare este un model de biserică parohială din mediul rural, este o biserică frumoasă atât în exterior, cât și în interior, împodobită cu o pictură frumoasă. De asemenea, remarcăm faptul că părintele paroh își desfășoară activitatea aici de peste 18 ani și vedem cum a lucrat nu numai la biserica de zid, ci și la biserica din sufletul credincioșilor, biserica vie. Acest fapt îl dovedește mulțimea credincioșilor ce s-au împărtășit cu Sfintele Taine, chiar dacă suntem într-o duminică obișnuită”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Existența unei biserici la Mâtnicu Mare este dovedită de faptul că pe sigiliul sătesc ce circula pe la începutul veacului al XVIII-lea era gravată o biserică. Actuala biserică ortodoxă a fost zidită în perioada 1815-1816. În anul 1946 a fost târnosită de Vasile Lăzărescu. Biserica a fost pictată, ulei pe zid, în anul 1932 de către Traian Bălașa, apoi a fost repictată în frescă de către Ioan Albulescu în anul 1988.