Ajunul Bobotezei la Mănăstirea Vasiova

5 January 2019 Off By Herea Darius
Ajunul Bobotezei la Mănăstirea Vasiova

Obștea Mănăstirii Vasiova din județul Caraș-Severin se bucură duhovnicește în fiecare an pe data de 5 ianuarie, deoarece  Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului merge pentru a săvârși Sfânta Liturghie și Sfințirea cea Mare a apei, după rânduiala din Ajunul Bobotezei.

Și în acest an, nu doar viețuitorii, ci și credincioșii și pelerinii ce vin la Mănăstirea „Sfântul Ilie” de la Izvor, așa cum este cunoscută, s-au rugat împreună cu Părintele Episcop Lucian la Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, oficiată în biserica mare a mănăstirii, urmată de Slujba Vecerniei praznicului și Sfințirea cea Mare a apei, ce a avut loc la izvorul așezământului monahal. O evlavie deosebită a pelerinilor şi închinătorilor față de Mănăstirea Vasiova, se datorează existenţei aici a acestui izvor cu puteri miraculoase. În cartea „Mănăstiri din Banat”, autorul Ioan B. Mureşianu relatează: „Minerul Alexe Perian şi-a redobândit vederea după ce s-a spălat pe ochi din izvorul pomenit. L-a zidit cu piatră în anul 1850, iar urmaşii, ca să înveşnicească acel moment, au construit deasupra o capelă”. Apa izvorului şi tăria credinţei săvârşesc apoi alte tămăduiri, iar modesta capelă a ajuns locul căutat de mulţi credincioşi şi suferinzi, de toate naţionalităţile.

„Am venit la această mănăstire dragă sufletului nostru, ocrotită de Sfântul Ilie Tesviteanul, sfânt care ocrotește Banatul de Munte și tot Banatul împreună cu Sfântl Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș. La această mănăstire s-au nevoit călugări îmbunătățiți, cum ar fi Macarie Gușcă, ctitorul acestei mănăstiri și părintele Vichentie Mălău, dar și alți părinți îmbunătățiți care au slujit aici și i-au format pe credincioșii din această zonă din punct de vedere spiritual. Ne bucurăm că împreună cu obștea și credincioșii Mănăstirii Vasiova ne-am rugat Mântuitorului Hristos să ne curățească și pe noi de toată întinăciunea și să ne ajute să ne purificăm și în acest an de tot ceea ce am făcut rău până acum și să ne dăruiască iertarea păcatelor, pentru că El și-a asumat păcatele noastre și le-a curățit în repejunile Iordanului”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

În prezent, Mănăstirea Vasiova este îndrumată de monahia Varvara Sântiuan, care împreună cu duhovnicul Ion Petrică şi cu celelalte vieţuitoare se ostenește cu grădinăritul, apicultura, ateliere de pictură şi croitorie, această mănăstire fiind o oază de spiritualitate şi duhovnicie în Episcopia Caransebeşului. Viaţa monahală de aici a cunoscut o importantă dinamizare şi sub aspectul gospodăririi, răspunzând cerinţelor pelerinilor care vizitează această mănăstire. S-au amenajat spaţii de cazare pentru doritorii de linişte, care, după tradiţia mănăstirească, pot sta trei zile.