Studenții și elevii teologi din Caransebeș și-au cinstit ocrotitorii

30 January 2019 Off By Pavel Canea
Studenții și elevii teologi din Caransebeș și-au cinstit ocrotitorii

La sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Caransebeș. Fiind ziua de prăznuire a ocrotitorilor școlilor teologice, elevii seminarişti de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, precum şi studenţii teologi ai Secției de Teologie Ortodoxă-Didactică din Caransebeș, alături de numeroși credincioși au participat la sfânta slujbă. La momentul potrivit mulţi teologi și credincioși s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de elevi și studenți de la instituțiile de învățământ teologic din Caransebeș.

„Aici la Caransebeș învățământul teologic are o frumoasă și bogată tradiție, de aceea și în acest an 2019 ne-am bucurat la Dumnezeiasca Liturghie de împreuna slujire cu părinții profesori și cu toți cei care se ostenesc în propășirea învățământului teologic din eparhia noastră. I-am felicitat astăzi pe toți studenții și elevii teologi, pe cei care au ales să studieze teologia la Caransebeș”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

În cadrul Sfintei Liturghii Părintele Episcop Lucian a pomenit și pe cei trecuți la Domnul din rândul profesorilor, studenților și elevilor de la instituțiile de învățământ teologic din Caransebeș. „I-am pomenit la Sfânta Liturghie și pe profesorii, preoții profesori, dar și pe ierarhii care au predat discipline ale teologiei în cetatea Caransebeșului, la Institutul Teologic, la Academia Teologică și mai apoi la Seminarul Teologic. Așadar, ne-am rugat pentru odihna sufletelor robilor lui Dumnezeu, care s-au ostenit pentru păstrarea teologiei și propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu de la catedră, în Caransebeș”, a mai arătat Părintele Episcop Lucian.

Deşi învăţământul teologic propriu-zis a luat fiinţă şi s-a organizat în Caransebeş odată cu reînfiinţarea Episcopiei Caransebeşului sub ierarhie română, în anul 1865, există totuşi indicii sigure că Biserica Ortodoxă Română de pe aceste meleaguri nu a fost lipsită de-a lungul vremii de posibilitatea de a-şi forma mereu slujitori ai Sfintelor Altare.

Mergând pe firul istoriei, în cei 154 de ani de existenţă, învăţământul teologic din Caransebeş a rămas o constantă bine definită a Banatului Montan, chiar şi atunci când activitatea Episcopiei din Caransebeş a fost suspendată de regimul comunist.