Ion Munteanu – un om erudit din Domașnea, apărător al Ortodoxiei și participant la cel de-al Doilea Război Mondial

18 February 2019 Off By Herea Darius
Ion Munteanu – un om erudit din Domașnea, apărător al Ortodoxiei și participant la cel de-al Doilea Război Mondial

În comuna Domașnea, sâmbătă, 16 februarie, a fost înmormântat Ion Munteanu – un om erudit din comuna Domașnea, la vârsta de 96 de ani, cel mai în vârstă credincios din Domașnea, participant la cel de-al Doilea Război Mondial, pe frontul de vest.

Ion Munteanu s-a născut în comuna Domașnea, la data de 21 decembrie 1922. Școala primară și gimnazială le-a făcut în localitatea natală, apoi a urmat cursurile școlii de cântăreți din cadrul Seminarului Teologic Caransebeș.

Stagiul militar l-a făcut la Lugoj, urmând să participe la cel de-al Doilea Război Mondial, pe frontul de vest, servindu-și țara, de aceea a fost decorat cu medalia „Bărbăție și credință”, clasa a III-a și a devenit veteran de război.

Întors de pe front, s-a căsătorit în anul 1947, din această căsătorie rezultând trei copii. Mai târziu s-a bucurat de cei șase nepoți dăruiți de Dumnezeu, pe care i-a iubit și prețuit o viață întreagă.

A primit o lovitură deosebit de grea în anul 1962 când i s-au luat pământurile și animalele și a fost obligat să se înscrie în CAP. Nu s-a dat bătut, și pentru a-și da copiii la școală și a le oferi o viață mai bună, a învățat meseria de curelar, pe care a practicat-o cu mult drag până la sfârșitul vieții.

Ion Munteanu a fost un om bun și credincios participând la slujbele religioase oficiate în biserica din sat și a fost respectat de oameni, mai ales, pentru că era un om deosebit de calm și calculat, sărind în ajutor atunci când era nevoie. Nu s-a lăsat doborât nici de pierderea fiului mijlociu și a soției, continuând să trăiască demn și frumos până în ultima clipă a vieții.

Ion Munteanu a murit liniștit, iar mulțimea de oameni care l-au privegheat și a venit să-l conducă pe ultimul drum, arată că a fost un om iubit și respectat în satul său natal, Domașnea.

Numeroși credincioși au participat la slujba de înmormântare, care a avut loc în localitatea Domașnea, fiind oficiată de către părintele protopop Iosif Frenț al Protopopiatului Băile Herculane. (Claudiu Românu)

Dumnezeu să-l odihnească în pace! Veșnica lui pomenire!