Sărbătoare în Parohia Cănicea

18 February 2019 Off By Pavel Canea
Sărbătoare în Parohia Cănicea

În duminca Vameșului și a Fariseului comunitatea din Parohia Cănicea, Protopopiatul Băile Herculane, s-a bucurat de o zi specială întrucât au participat la Sfânta Liturghie arhierească. În această zi Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers în mijlocul credincioșilor din Cănicea pentru a se ruga împreună cu ei, dar și pentru a le pune la suflet un cuvânt de învățătură despre tema duminicii a 33-a după Rusalii.

Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sf. Ap. Petru și Pavel”, la care au participat autoritățile locale, credincioșii parohiei, între care mulți copii și tineri îmbrăcați în haine populare. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Am socotit de bine ca la începutul perioadei Triodului să poposim duhovnicește aici în satul românesc din Banatul de Munte pentru a sluji Sfânta Liturghie, pentru a ne întâlni cu bunii, harnicii și darnicii credincioși din această localitate și pentru a-i încuraja să continue lucrările de restaurare și renovare a sfintei biserici și bineînțeles lucrările de pictură, pentru că deja sfântul altar este împodobit cu veșmântul picturii. Suntem la începutul acestei frumoase și importante perioade din cursul anului bisericesc și trebuie să ne învățam și noi să ne rugăm în chip smerit și să spunem în inima noastră rugăciunea smerită a vameșului: «Dumnezeule milostiv fi mie păcătosului». Trebuie să dăm dovadă de o smerenie autentică în fața Mântuitorului în primul rând și unii față de alții, astfel încât să putem să spunem că ducem o viață în Hristos pentru că însuși Mântuitorul s-a smerit pentru noi și pentru a noastră mântuire”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Până în anul 2006 Cănicea a fost filie la Parohia Domașnea, iar de atunci este parohie de sine stătătoare, având în prezent 58 de familii cu aproximativ 297 de credincioși. Biserica parohială a fost ridicată în anul 1823 și a avut primul hram „Sf. Ierarh Nicolae” până în anul 1976 când a fost resființită datorită unei intervenții majore la pictură și i s-a dat atunci hramul „Sf. Ap. Petru și Pavel”. În anul 2016 la această biserică s-au început noi lucrări la pictură, care continuă și în prezent.