Procesiune cu icoane în Duminica Ortodoxiei la Caransebeș

17 March 2019 Off By Pavel Canea
Procesiune cu icoane în Duminica Ortodoxiei la Caransebeș

La Caransebeș a fost mărturisită astăzi dreapta credință de foarte mulți oameni, de la copilași până la persoane vârstnice, cu toții au ieșit pe străzile municipiului de pe Timiș și Sebeș, au purtat icoane în mâini și au cântat cântări duhovnicești specifice acestei perioade. De dimineață a fost organizată o procesiune de la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” până la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” la care a luat parte și Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.

„Îi mulțumim atotputernicului Dumnezeu pentru această zi frumoasă, prielnică pentru o procesiune cu sfintele icoane. Cu toții au avut în mâini sfinte icoane și împreună am dat mărturie pe străzile cetății noastre, despre identitatea noastră, despre credința pe care o mărturisim, nu numai în interiorul bisericii, ci și în afara zidurilor locașului de cult”, a spus Preasfințitul Lucian.

Sute de credincioși au venit cu icoane în mâini în Duminica Ortodoxiei, foarte mulți copii și tineri de la centrele de tineret de pe întreg cuprinsul Episcopiei Caransebeșului, în special de la ATOR Banatul de Munte, mulți dintre ei au fost îmbrăcați în costume populare. Au arătat prin acest mod de manifestare cât de importante sunt sfintele icoane și cum ne țin în legătură cu sfinții reprezentați pe ele și mai ales în legătură cu Dumnezeu.

La Catedrala Episcopală Părintele Episcop Lucian a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, pe tot parcursul căreia credincioșii au ținut icoane în mâini. „Îi mulțumim lui Dumnezeu că ne-a ajutat să slujim la Liturghia Sfântului Vasile încununând prima săptămână din acestă perioadă și îi mulțumim că foarte mulți credincioși, mai ales copii și tineri s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Cu toții ne-am rugat intens la această dumnezeiască slujbă ca Domnul să ne ajute să rămânem ortodocși până la suflarea cea mai de pe urmă și să mărturisim un Domn, o credință și un botez și de asemenea, să mărturisim răspicat în biserică și în afara ei simbolul de credință niceo-constantinopolitan”, a subliniat ierarhul.

În această primă duminică din Postul Mare, la procesiune și Sfânta Liturghie au fost și profesori de religie din Eparhia Banatului Montan, precum și coordonatorii centrelor de tineret ale Episcopiei. În cadrul Sfintei Liturghii părintele arhimandrit Constantin Timiş, vicar eparhial, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.

„Le dorim tuturor credincioșilor sănătate, putere, ajutor de sus pentru ca în aceste vremuri complicate și ciudate să apărăm și să mărturisim împreună dreapta credință și să rămânem pe mai departe ancorați în biserica noastră”, a mai spus Preasfințitul Episcop Lucian.

Evenimentul din Duminica Ortodoxiei care a cuprins procesiunea și Sfânta Liturghie arhierească este o tradiție în municipiul Caransebeș. Cu această ocazie a fost prezentat și noul CD ce cuprinde un buchet de pricesne în interpretarea Grupului psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.