Biserica din Băile Herculane și-a prăznuit hramul

7 August 2019 Off By Pavel Canea
Biserica din Băile Herculane și-a prăznuit hramul

Biserica „Schimbarea la Față” din orașul-stațiune Băile Herculane a îmbrăcat haine de sărbătoare, marți, 6 august, prin prezența a numeroși credincioși, care au participat la Slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii, pentru a sărbători împreună hramul bisericii. Credincioșii care vin să se roage în acest sfânt locaș l-au primit cu bucurie în mijlocul lor pe părintele protopop Iosif Frenț al Protopopiatului Băile Herculane. Părintele protopop a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, alături de părintele Marius Dănănău și părintele Constantin Cilibia – preoții slujitori ai acestei biserici. În cadrul Sfintei Liturghii, copii, tineri și vârstnici au primit Sfânta Euharistie, împărtășindu-se cu Trupul și Sângele Mântuitorului.

Prezent în mijlocul credincioșilor la acest praznic, părintele protopop Iosif Frenț a rostit și un cuvânt de învățătură: „Mântuitorul i-a luat pe Petru, Iacov şi Ioan, şi s-au suit pe un munte înalt, care există până astăzi, iar în această sfântă zi urcă acolo patriarhul romeilor-elini şi are loc întotdeauna Dumnezeiasca Liturghie în cinstea şi pomenirea evenimentului. Prin urmare, în timp ce Hristos era pe Tabor cu cei trei ucenici, deodată ce s-a întâmplat? Smerita Lui Faţă, care nu se deosebea de faţa oricărui om, a strălucit ca soarele – parcă se coborâse soarele pe pământ – şi hainele lui sărace, pe care le-a ţesut în războiul de ţesut Preasfânta Maica Sa, s-au făcut albe ca lumina. Să ne rugăm întotdeauna, iubiți credincioși și credincioase, ca şi noi să ne schimbăm şi din trupeşti să devenim duhovniceşti, din împătimiţi, neprihăniţi prin lumina Harului, care trăieşte în noi din momentul Botezului şi care pâlpâie ca o scânteie dumnezeiască sub cenuşa patimilor şi păcatelor noastre”.

După săvârșirea Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru Patriarhul Nicodim, Patriarhul Iustin, Episcopul Veniamin, Episcopul Emilian, dar și pentru preoții slujitori ai acestei biserici, care au trecut la Domnul. La final, credincioși au fost miruiți și au primit anafură.

Biserica cu hramul „Schimbarea la Față” din Băile Herculane a fost construită în anul 1864, iar în ultima perioadă a suferit lucrări de extindere precum și ample lucrări de renovare și înfrumusețare, fiind târnosită de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian în anul 2014. Aceasta a fost prima biserică din Banatul de sud ce s-a construit în secolul al XIX-lea, în stil bizantin. În prezent, sfântul locaș este vizitat de numeroşi credincioşi sosiți la tratament balnear atât din ţară cât şi din străinătate. În felul acesta ameliorarea sănătății trupești este completată de sănătatea sufletească, regăsită în rugăciunile și slujbele sfintei biserici. Biserica din Băile Herculane prin specificul locului, dar și prin forma ei arhitectonică, precedate de frumoasa pictură şi sculptură bisericească, oferă vizitatorului, cercetătorului şi îndeosebi credinciosului un îmbietor loc de rugăciune şi linişte sufletească.